Programok Siófok közelében: Mindörökké Júlia színházi előadás Lepsényben

Aki rajong a különlegesnek tekinthető színházi előadásokért, az jobb, ha január 24-én, vasárnap délután 15 órakor ellátogat Lepsénybe, ahol a helyi kultúrházban előadásra kerül a Mindörökké Júlia című kétszereplős színpadi dráma, mégpedig a Forrás Színház közbenjárásával.

Aki esetleg nem tudná, a Mindörökké Júlia nem más, mint egy Petőfi Sándor szerelméről szóló történet, amivel az alkotók célja az volt, hogy kitöröljék az emberek gondolataiból azt az egyoldalú képet, ami Szendrey Júlia kapcsán él sokakban mind a mai napig.

Rengetegen ugyanis úgy vélik, hogy Júlia tökéletesen beteljesítette Petőfi jóslatait, melyet a Szeptember végén című versében tett a nő kapcsán, aki eldobta az özvegyi fátylat. Csakhogy 1850-ben még hallani Júliáról, írásos bizonyítéka van annak, hogy saját naplójában arról ír, még annyi év után is várja szerelmét.

Mint ő maga írta le: „Élni akarok, meg akarom kísérteni a boldogság nélküli életet. (…) Mi áron? Mi következéssel? Jaj nekem! És ezerszer jaj!” Az ezekhez hasonló gondolatok, a folyamatos hullámvölgyek, az árnyékból-fénybe való állandó változások jellemzik az egész színpadi játékot, amint Júlia hatalmas kitaszítottsággal, állandó önvádaskodással és a lelki nyomorúsággal és a kiteljesedés hiányosságával néz szembe.

Ezzel Szendrey Júlia alakja egy teljesen új megvilágításba kerül, több mint egy évszázaddal az események után egy hiteles feljegyzésekre támaszkodó színpadi előadással ismerhetjük meg valódi énjét, méghozzá Molnár Anikó előadásában, miközben Petőfi szerepét Papp Attila öltötte magára. A Mindörökké Júlia rendezője Pataki András volt.

FIGYELEM: a rendezvény a koronavírus-járvány miatt meghozott kormányrendelet értelmében elmarad!