Programok Siófok közelében: Mozinet Filmnapok

2016. október 28. és október 31. között idén már hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Mozinet Filmnapok nevű fesztivál, amely Magyarország több pontján várja a filmőrülteket, így a siófoki programok kedvelőinek legnagyobb örömére a Balaton fővárosának közelében, Veszprémben is lecsaphatnak a rajongók a közelmúlt legnagyobb sikereire és legfrissebb alkotásaira.

A Mozinet Filmnapok részeként így hat, Magyarországon korábban még soha nem látott, valamint tíz visszatérő, ám a közelmúltban megjelent alkotás kerül újra a kijelölt art mozikba, amely Veszprémben a Városi Művelődési Ház lesz. A kiválasztott filmek közös pontja, hogy mindegyiket a világ legrangosabb filmfesztiválján mutatták be első alkalommal.

Példának okáért rögtön négy alkotás is érkezik az idei Cannes-i Feilmfesztivál versenyprogramjából, ezáltal megtekinthető lesz Az ügyfél, avagy az iráni Asghar Farhadi, az Oscar-díjjal kitüntetett Nader és Simin – Egy elválás története rendezőjének új alkotása, amelyben a nézők egy házaspár kapcsolatát ismerhetik meg, amelyet váratlan szerencsétlenségek sorozata nehezít meg.

Szintén megtekinthető lesz a Mozinet Filmnapok részeként Park Chan-wook, a dél-koreai rendező A szobalány című filmje, amely először mutatkozik be a magyar közönségnek, de sokan már kellemes emlékként köszönthetik a fesztivál részeként az Arany Pálma-díjas rendezőként megismert Bruno Dumont legutóbbi alkotását, amely A sors kegyeltjei… meg a többiek címmel mutatkozott be egy igazán sajátos sötét vígjátékként.

Szintén a filmnapokkal együtt lesz megtekinthető Alain Guiraudie új alkotása, az Állva maradni is, amely korábban elnyerte Cannes legkülönlegesebb filmjének járó díjat is, de itt lesz mindezen túl az Un Certain Regard fődíjasa, avagy a finn Juho Kuosmanen által készített Olli Mäki legboldogabb napja, amely elbűvölő humorával és megható jellegével egy igazi unikumnak tekinthető a felhozatalban.