Programok Siófok közelében: Nemzeti Összetartozás Napja a Laczkó Dezső Múzeumban

A siófoki programok kedvelőinek legnagyobb örömére egy igazán különleges eseményre kerülhet sor 2017. június 2-án, délután 16:30 és 18 óra között a Balaton fővárosának közelében elhelyezkedő Veszprém városában, ahol egy különleges előadás és megemlékezés lesz a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából a Laczkó Dezső Múzeumban.

Az előadást Dr. Bukovszky László történész tartja A felvidéki magyarság útkeresése a hontalanság évei alatt – A Csehszlovákiai Magyar Demokratikus Népi Szövetség tevékenysége 1945-1949 között címmel.

Amint ugyanis a szocializmus évei alatt keveseknek vált nyilvánvalóvá, az anyaországtól elszakított felvidéki magyarságnak a hontalanság első éveiben rengeteg tragikus eseménysorozatot kellett elszenvednie, legyen szó akár a cseh és a morvaországi deportálásokról, akár a reszlovakizációról vagy éppen a magyarországi kényszerű áttelepítésről, amivel sok esetben családokat tettek tönkre.

Ezen tragédiák mellett a történelem teljesen megfeledkezett a felvidéki magyarok belső ellenállásának témájáról, holott bizonyított tény, hogy 1945 tavaszától egyre több szervezett vagy spontán illegális csoportosulás jött létre – főként kisebbségvédelmi szempontok miatt.

Az előadás során kiderül, hogy a szlovákiai magyar értelmiségiek – Szalatnai Rezső, Peéry Rezső és Fábry Zoltán – egyáltalán nem törődtek bele sorsukba, a kollektív bűnösség vádjába és a tragikus következményekbe. Felvidéken ugyanis a háború után rengeteg illegális szervezet fogta közre a szlovákiai magyar társadalmat, aminek a célja az volt, hogy fellépjenek és kiálljanak az akkori csehszlovák kormány magyarellenes rendelkezései ellen. Erről az izgalmas időszakról hallhatunk majd bővebben ezen a történelmileg hű előadáson!