Programok Siófok közelében: Nemzetközi Romantikus Kóruszenei Fesztivál

2016. október 14. és október 16. között kerül megrendezésre a siófoki programok részeként Veszprém városában a Nemzetközi Romantikus Kóruszenei fesztivál, amelyet ugyan 11 év kihagyás után, de idén 11. alkalommal újra megrendez a Prima Primissima és Magyar Örökség díjas Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság.

Az idei esemény egyébiránt nem csak azért különleges, mert hosszú kihagyás után kerül ismét megrendezésre ez a jeles esemény, hanem azért is, mert a fesztivál a Finnugor Kulturális Főváros programsorozat egyik kiemelt rendezvénye lesz.

A Nemzetközi Romantikus Kórusszenei Fesztivál első programjára egyébiránt október 14-én, pénteken este 19 órától kerül sor a Hangvillában, ahol fellép többek között Lakatos Orsolya – Pfeiffer Milán közreműködésével –, a Recercare Régizenei Műhely, valamint a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság, akik Baráth Bálint: Lazarus Vivus – Lázár feltámasztása című művének ősbemutatóját tartják majd ekkor.

Október 15-én, szombaton délelőtt 10 órától aztán műhelymunkával folytatódik a fesztivál – a Zenedében –, majd az egyetem aulájában 19 órakor sor kerülhet a meghívott együttesek hangversenyére is. Ennek részeként fellép a veszprémi Gizella nőikar, a Dunaújvárosi Vegyeskar, a Primavera Kórus Székesfehérvárról, valamint a szlovéniai Celjéből érkező Collegium Vocale. A koncert után közönségszavazatok leadására, baráti találkozóra és táncházra is sor kerülhet majd.

Október 16-án, avagy vasárnap aztán a Hangvillágban délelőtt 10 órakor A szlovén kóruszene nyomában címmel tart előadást Tomaž Faganel, a Ljubjanai Egyetem professzora, délután 13 órakor pedig Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős tagjának fővédnöksége mellett kezdetét veszi a fesztivál gálája is.