Programok Siófok közelében: óvóhelyjáró túra Veszprémben

Ha mindig is szerettük volna körbejárni és megismerni Veszprém nevezetességeit, és mindezt úgy, hogy közben rengeteg érdekes, illetve hasznos tudásra is szert teszünk, akkor február 9-én, azaz most vasárnap a siófoki programok mellett érdemes lehet részt venni a Veszprém Geopolisz névre keresztelt eseményen.

Ennek részeként délelőtt 10 és 12 óra között lehetőségünk nyílik részt venni egy mintegy kétórás időutazáson, aminek keretein belül minden geo-rajongó szakszerű vezetéssel körbejárhatja a Vár- és a Benedek-hegy környékét, méghozzá a korábban itt kialakított óvóhelyek bejárásával.

Főként utóbbi az, mely igazán különlegessé teszi ezt a túrát, mely a Séd kanyarulatai közé vezet minket, ahol lehetőségünk nyílik szemügyre venni az egykori Tethys-tenger hullámverését, miközben felidézzük, hogy miként keletkezett a veszprémi márga, és a városképet alapjaiban meghatározó dolomitkőzet az egykori tengeraljzaton.

Az ősmaradványok szerelmesei az egyes megállókon meghallgathatják, hogy miről mesél majd a környezet, a lakatgyűjtemény mellett pedig szemügyre vehetnek néhány csodálatos ammoniteszt is a csiszolt burkolatban, de nemcsak a geológiai emlékek, hanem a kultúrtörténeti helyszínek és események egyaránt fontos szerepet kapnak a séta során.

Ennek részeként három egykori malom mellett is elhalad majd az út, de bejárhatjuk a Benedek-hegy gyomrába futó légoltalmi óvóhelyet, melynek megismerését követően garantáltan más szemmel tekintünk majd a jövőben a hegyre.