Programok Siófok közelében: Pilinszky 100 emlékelőadás a veszprémi Játékszínen

Kedveljük a költészetet? Szeretnénk már az újév első heteiben részesei lenni egy olyan eseménynek, ahol egy ismert költő, konkrétan Plinszky János kapta a központi szerepet? Ebben az esetben érdemes lesz a siófoki programok mellett január 10-én, hétfőn este 19 órai kezdettel ellátogatni a közeli Veszprémbe.

A kérdéses időpontban számíthatunk ugyanis a Pilinszky 100 eseményre a Veszprém, Iskola utca 1-es szám alatt megtalálható Játékszínen, mely egy olyan különleges előadás lesz a sorban, ami Pilinszky János születésének 100. évfordulójának szeretne méltó emléket állítani.

Aki esetleg nem tudná, Pilinszky János a 20. századi magyar lírai költészet egyik legkülönlegesebb, hovatovább legtitokzatosabb alakja, aki rendkívül szikár és határozott verseinek részeként elképesztő egyszerűséggel tudta megragadni az élet, a mindennapok pillanatainak legdrámaibb oldalát.

Műveinek jellegzetessége a kegyetlen őszinteség, valamint a lelki lecsupaszítottság, amihez vallomásos megközelítés tartozik, miközben soraiban mindvégig istenkeresés zajlik, egyfajta értelmet keres az életben úgy, hogy az egész végeredményt egy kellemes angyali és gyermeki tisztaság áraszt el.

Természetesen Pilinszky teljes életművének bemutatása lehetetlen feladat, azonban már néhány aprócska mozaikrészlet is sokkal közelebb tud repíteni hozzá, sőt önnön magunkhoz is, ami azt jelenti, hogy nemcsak a költő, hanem egy kicsit mi is közelebb léphetünk néhány lépéssel Istenhez.

A megemlékezést alkotó mozaikok a Jászai Mari-díjas, Érdemes művész, Oberfrank Pál rendezésében valósul meg, ami igazi ünnepséget jelent a társulat tagjainak életében is.