Programok Siófok közelében: Pilinszky János két hangon a Csukás István Színházban

Nem kell lemondanunk a színházi örömökről abban az esetben, ha a siófoki programok részeként szeretnénk ilyen kulturális műsor részeseivé válni, ehhez pedig ráadásul nem is kell messzire utazni, csak a közeli Balatonszárszóra.

Ott ugyanis július 4-én, azaz most szombaton este fél kilenctől a Szívárnyék: Pilinszky János két hangon című előadást tekinthetjük meg a Csukás István Színház közbenjárásával, akik gondoskodtak arról, hogy egy rendkívül sajátos hangvételű, szuggesztív és egyben természetesen szubjektív előadás részeseivé válhatunk.

Mindezt ráadásul Szabó Balázs Bandája közbenjárásával, így Vecsei H. Miklós főszereplése mellett a színpadon Szabó Balázs énekes, gitáros kíséri majd a látottakat, aminek az oka leginkább abban keresendő, hogy így vagy úgy, de kötődnek Pilinszkyhez, hiszen a maguk módján feldolgoztak már hozzá kapcsolódó verseket és prózákat.

Ebben az előadásban ezek kerülnek most összefűzésre, ezáltal szavalva, énekelve és gitározva, hogy Seres Tamás szerkesztő és rendező segítségével egy garantáltan tartalmas, szünet nélküli órában lehessen részük a helyszínre érkezőknek.

Az előadás és a versek gyakran ugyan csak laza szálakon kötődnek egymáshoz, de a szövegek gyakran komplett duetté érnek össze, ha kell csendesen, ha kell éles hangokkal, de soha nem bántóan, soha nem tolakodó módon, ezek a dalok inkább irodalmi műalkotásként felkapnak, és messzire repítenek minket, mint a madár, talán a végtelenbe és még tovább.

Mindezt Pilinszky magvas gondolataival, aki nagyszerűen le tudta festeni a 21. század Magyarországát, miközben a hallgató megjárja a poklot és a mennyországot egyaránt.