Programok Siófok közelében: Róza napi szüretnyitó Badacsonytomajon

A siófoki programok kedvelőinek érdemes néha ellátogatniuk a Balaton egyik legismertebb és legjellegzetesebb borvidékéra, avagy Badacsonyra, illetve a közelben található Badacsonytomajra.

Ha ehhez egy külön esemény is szükségeltetik, akkor választhatjuk a szeptember 5-én megrendezésre kerülő Róza napi szüretnyitót, aminek idén is a Szegedy Róza Ház Irodalmi és Bormúzeum ad otthont, hogy a látogatók közösen idézhessék fel a reformkori szüretek fennkölt és díszes hangulatát. Röviden tehát azt az időszakot, amikor a szüret még valóban igazi ünnep volt!

A szervezők célja, hogy a ház egykori híres lakóival a középpontban visszaidézzék a reformáció időszakának korát versekkel, zenékkel és táncokkal, így a szüretet követő első mustkóstolás során az alkalomhoz köthető versek előadásával, korabeli énekekkel és hangszeres dalokkal, valamint néptáncokkal kísérhetjük a finom ízeket.

A rendezvénysorozat részeként a szervezők bemutatják a híres badacsonyi ürmös bort, amit a mai napig is a híres Szegedy Róza receptje alapján készítenek a helyiek. A vendégek felelevenítenek egy további másik hagyományt is, így az 1927-től 1950-ig vezetett szüreti vendégkönyv most ismét megnyílik, így a vendégek mind egy szálig aláírásukkal hagyhatnak nyomot és emlékeket az utókor számára.

A Róza napi szüretnyitó programjai egyébiránt szeptember 5-én, délelőtt 11 órakor kezdődnek majd meg, így a Kisfaludy és a reformkor zenéje című zenés előadás után még ebéd előtt a Himfy Irodalmi Kör előadása következik, ebéd után pedig szüretnyitó ágyúlövésre, valamint Borbély Tamás, a Badacsonyi Borvidéki Hegyközségi Tanács elnökének előadására is sort kerül a Tördemic Néptáncegyüttes előadása mellett.