Programok Siófok közelében: Téli Tihany teljesítménytúra

Aki szeretné a természeteben tölteni a hétvégéjét, és szívesen részt venne egy teljesítménytúrán, az a siófoki programok részeként most ellátogathat a Téli Tihany elnevezésű erőltetett menetre, mely a járványhelyzet miatt speciális formában kerül megvalósításra.

A túra érdekessége ugyanis leginkább az lesz, hogy nem egy kijelölt napon, nem csoportos rendezvényként kerül rá sor, hanem szabad kezet ad a résztvevőknek, így aki akarja, az február 15-ig bezárólag gyakorlatilag bármikor teljesítheti a kihívást, méghozzá a GeoGo rendszerének köszönhetően.

Az említett időpontot azonban fontos betartani, mert a Balaton-felvidéki Nemzeti Park eddig adott haladékot rá, hiszen ezzel megkezdődik az itt élő és őshonos madarak költési időszaka, amit a túrázók megzavarhatnak, mindez pedig beláthatatlan következményekkel járhat a madárvilágra nézve.

A Téli Tihany teljesítménytúrán három különféle hosszúságú távot is elérhetünk, így 10-, 15- és 20 kilométeres szakaszokat is teljesíthetünk, melyek közül előbbi 4 óra, a középső 6 óra, utóbbi pedig 8 óra alatt teljesíthető átlagosan, és nyilván minél hosszabbat választunk, annál jobban elmerülhetünk majd a tihanyi régió sajátosságaiban.

A túra rajtja és célja egyaránt a Tihany Retro Pizzériából indul majd el a Mádl Ferenc főtérről), ahonnan bejárhatjuk majd a Levendula Ház Látogatóközpontot, az Akasztó-dombot, a kerek-hegyet, az Apátsági pincét, a Kis-erdő-tetőt, az Óvár-tetőt, a Barátlakásokat, a Ciprián-forrást, a Hajóállomás, a Kálváriát és persze a Tihanyi Bencés Apátságot is.

A túrát a rajthelyről kell indítani, a GeoGo rendszere miatt pedig fontos, hogy az ellenőrzőpontokat sorrendben érintsük a kiadott szintidőn belül, méghozzá azok legalább 50 méteres sugarú körén belül.