Programok Siófok közelében: újévi koncert Balatonfüreden

Amennyiben egy igazán különleges újévi koncert részeseivé szeretnénk válni 2018 első hetében, látogassunk el a siófoki programok mellett a Balaton fővárosának közelében fekvő Balatonfüredre, ahol január 6-án, este 18 óra magasságában a Gyógy tér 1-es szám alatt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar ad újévi koncertet az Anna Grand Hotel színháztermében.

A szimfonikusok célja az, hogy megidézzék a klasszikus zeneszerzők legszebb karácsonyhoz és újévhez kapcsolódó darabjait, így például előadásra kerül Mozart Varázsfuvolája, ami nemcsak az egyik legismertebb, hanem legösszetettebb darab is, amit a mindenki által ismert zeneszerző valaha komponált.

Mellette Beethoven két különleges darabját is megfülelhetik majd szombaton az érdeklődők, így az elsőként 1800-ban, a bécsi Operaházban bemutatott I. C-dúr szimfónia kerül terítékre, ami Mozart és Haydn örökségét ápolva mutatja meg Beethoven egyediségét, ami második szimfóniájában bontakozott ki igazán, melynek ősbemutatója 1803-ban volt, de itt egymás után hallhatják majd az érdeklődők.

Az est egyfajta zárásaként és fináléjaként aztán ifj. Johann Strauss válogatott művei kerülnek terítékre, aki túlnőve édesapja népszerűségén a világ valaha élt legismertebb és leghíresebb keringőszerzőjévé vált. Olyan műveket írt ő, mint a Kék Duna keringő vagy A denevér című operett, amelyek bizonyos részleteit az este folyamán is hallhatják majd az egybegyűltek, akik megállapíthatják, hogy Strauss keringői formális felépítésükkel és pikáns ritmikájukkal alaposan megelőzték a saját korukat, kiváló hangszereléseik miatt pedig még Wagner és Brahms elismerését is kivívta a zeneszerző.