Programok Siófok közelében – Veszprém vallásos nevezetességei

Amennyiben a siófoki programok mellett szeretnénk magunknak egy tartalmas, és egyben liturgikus kikapcsolódást, és felfedeztük már a Balaton fővárosának összes vallási nevezetességét, akkor érdemes ellátogatni Veszprémbe, ahol rengeteg ehhez kapcsolódó látványosságot találhatunk.

Ott van rögtön a Gizella kápolna, ami a város egyik legrégebbi épülete, és a feljegyzések szerint egy Gizella királyné tiszteletére készült magánkápolna, aminek 13. századból fennmaradt freskói hazánkban a legrégebbi ilyen emlékei közé tartoznak. Az épület korai gótika stílusjegyeit őrzi, és egykoron kétszintes volt. Miután a 18. században felépítették a püspöki palotát, a kápolna alsó szintjét felújították, újjáépítették és barokk stílusú elemekkel gazdagították.

A siófoki programok mellett Veszprémbe is ellátogató turistáknak érdemes felkeresniük a még Géza fejedelem idejében épített Szent Mihály Székesegyházat, ami olyan régi, hogy még az 1001-ben kelt pannonhalmi kiváltságlevélben is tesznek róla említést.

Szent Mihály Székesegyház

A templom az évszázadok folyamán többször is porig égett, ezáltal több átépítésen és felújításon van túl, amelynek köszönhetően a bazilika teljesen elveszítette barokk jellegét, tornyai ugyanis megemelésre kerültek, és gótikus jelleget kaptak. A Szent Mihály Székesegyház jelenleg neoromán stílusú, a veszprémi Szentháromság tér meghatározó épületének tekinthető. 1996 óta ráadásul itt őrzik Boldog Gizella karereklyéjét is, ami nem véletlen, hiszen Gizella nagy szerepet játszott egykoron a város, és a templom felépítésében is.

Ha Veszprémbe látogatunk, feltétlenül fel kell keresnünk a helyi Érseki Palotát is, ami 1776-ban, közel 10 éven át épült az Esterházy család megbízásából. Az 1993-tól püspöki címet is viselő Érseki Palota a magyar barokk építészet egyik legkimagaslóbb és legmeghatározóbb építménye, amelynek helyén egykoron egy gótikus stílusban épült palota állt.

A turisták által is látogatható palota több nevezetességgel is rendelkezik, ezáltal egy 65 ezer könyvből álló könyvtárral és rendkívül gazdag levéltári anyaggal, de a látványosságok közé tartozik az a gyöngyházintarziás, egyenesen Párizsból rendelt ülőgarnitúra is, amit egykoron direkt Erzsébet királynő fogadására rendeltek meg. A palotában állandó tárlatot tekinthetünk meg továbbá a két utolsó magyar királynéról, Erzsébetről és Zitáról is.