Programok Siófok közelében: XIII. Romantikus Reformkor Fesztivál

A siófoki programok mellett érdemes lehet most hétvégén ellátogatni a Balaton fővárosának közelében elhelyezkedő Balatonfüredre, ahol szeptember 22-én és 23-án a Tagore sétányon idén már 13. alkalommal kerül megrendezésre a Romantikus Reformkor Fesztivál, melynek központi témája ezúttal az 1848-as szabadságharc 170 éves évfordulója.

A hagyományos rendezvénysorozat egyik, ha nem a leglátványosabb attrakciója ezúttal is a hagyományos hintós felvonulás lesz majd, aminek részeként a korhű ruhákba öltözött menet szeptember 22-én, azaz szombaton délután egy órakor indul útnak a Szent István térről, hogy az egész várost keresztülszelve eljussanak a Tagore sétányra, ahol az ő megérkezésükkel ünnepélyes keretek között nyílik majd meg a kétnapos, programokban bővelkedő rendezvény.

Bár a fesztivál több éves hagyományokkal rendelkezik, idén azonban első ízben rendezik meg itt a Füredi Fiatalok Napját, aminek részeként nemcsak füredi fiataloknak nyílik lehetőségük arra, hogy helyismereti vetélkedőkön bizonyítsák tudásukat, de lesz sétahajózás, szavalóverseny, sőt vírusvideók vetítésére és értékelésére egyaránt sor kerül.

Természetesen nem lesz hiány a különleges kísérőeseményekből sem. Egész hétvégén lehetőségük nyílik majd például az érkezőknek korhű ruhákba öltözni, sétálni, bálozni és fotózkodni, finomabbnál-finomabb ételeket és italokat kóstolni, és beleképzelni magunkat Széchenyi István vagy Blaha Lujza életébe.

A fesztivált ráadásul nívós fellépők teszik igazán teljessé, ezáltal a Csík zenekar mellett színpadra áll Orosz Zoltán harmonikaművész is, a népi és iparművészeti vásár mellett pedig a gyerekeket játszóház és bábelőadás várja, míg a nagyobbak a Vaszary Alkotóműhelyben szórakozhatnak majd. Az irodalomkedvelő felnőttek sem unatkoznak majd természetesen a helyszínen, ezáltal Prágay János: A magyar forradalom című kötetének is a fesztiválon lesz a bemutatója, de a 48-as forradalom és szabadságharc évfordulója és tematikája miatt reformkori bál is rendezésre kerül a The Beat Bulls zenekar segédletével.