Programok Siófok közelében: Zenés duett Karády Katalin történetéről

Idegenben keserűbb a sírás címmel egy igazán megható, sajátos és egyben drámai zenés duettet tekinthetnek meg a siófoki programok szerelmesei abban az esetben, ha július 9-én, csütörtökön ellátogatnak a balatonföldvári Kultkikötőbe. Az előadás Karády Katalin történetét dolgozza fel nagyszerű magyar színészek és énekesek tolmácsolásában.

Karády Katalinról köztudott, hogy soha nem szerette volna elhagyni Magyarországot, a hazáját, mert úgy vélte, hogy szívet cserél az, ki hazát is cserél egyszer.

A színésznő szerint itthon ismerik őt igazán, itthon szeretik a rajongói, akik megismerik az utcán és autogramot kérnek tőle. Egyik visszaemlékezése szerint egy koncertjén felmászott hozzá a színpadra egy harmadikos elemista lány, egy bizonyos Makk Joli, aki azt mondta neki, hogy pontosan olyanná szeretne válni, mint ő, és szeretne egy képet azért, hogy pontosan tudja: milyenné kell válnia.

Karády Katalin

Ezek után tette fel a költői kérdést Karády: vajon el lehet menni egy olyan országból, ahol ennyire szeretik az embert? El, hiszen a színésznő később, egy Szombathely közeli bódéban várta az embercsempészt, hogy átvigye őt a határon, egy új országba, egy új hazába.

Ezt a szomorú, kissé tragikus és megható történetet meséli el az Idegenben keserűbb a sírás című zenés duett, amelyben Karády Katalint maga Varga Klári személyesíti meg, míg a másik szereplő egy katonatiszt lesz Rusz Márk Milán által megszemélyesítve, aki az előadás író-rendezője is volt egyben.

A mű jelmezeit Kovács Yvette Alida készítette, az asszisztens Kabódi Szilvia és Prágai Tibor voltak, a zenei vezetésért pedig Félix Györgyi felelt. Mindeközben a zeneszerzők között olyan ismert neveket találunk, mint Fényes Szabolcs, deFries Károly, Hegedűs Tamás, Polgár Tibor vagy Pete Seeger.