Programok Siófokhoz közel – A Kőhegy és a kilátó Zamárdiban

A siófoki programok mellett a Balaton fővárosán kívül is rengeteg érdekes és izgalmas látnivaló vár ránk, így amennyiben a nyaralás során már minden helyi nevezetességet megtekintettünk, és éppen nincs a kedvünkhöz illő esemény sem, érdemes ellátogatni Zamárdiba.

Zamárdi városa Siófoktól alig néhány kilométerre található, így nem csak autóval, hanem akár kerékpárral, vagy egy nagyobb gyalogtúrával is könnyedén megközelíthetjük. A településen – akárcsak Balaton minden helyszínén – számtalan látnivaló vár ránk, ezáltal például a Kőhegy és a kilátó, amelyek egyedülállónak tekinthetők a sík fekvésű déli parton, hiszen leginkább a tó északi oldalán található hegyeket, dombokat és kilátókat.

Programok Siófokhoz közel – A Kőhegy és a kilátó Zamárdiban

A Kőhegy Zamárditól délnyugatra fekszik, egy kiváló szőlőtermő magaslat, ami csodálatos panorámájával és romantikus pincéivel ideális kikapcsolódást nyújt a siófoki programok mellett. A Kőhegy vélhetően a talaj sziklás mivoltáról kaphatta nevét, hiszen érdekesség, hogy a közelben csak ezen a magaslaton találhatók ilyen kövek.

A 220 méter magas Kőhegy tetejére a Szamárkőtől indulva, a pincesoron keresztülhaladva, kellemes panorámát biztosító környezetben jutunk fel, majd a magaslatra érve megcsodálhatjuk a Balatont a déli partról is. Tiszta idő esetén Balatonkenesétől kezdve Tihanyon át egészen a Badacsony hatalmas bazalthegységéig is ellátni.

Noha a Zamárdiban megtalálható Kőhegy most is egy rendkívül csodás látnivaló, de kimagaslóan gazdag a történelmi múlt tekintetében is, így 1948-ig itt állt a Tihanyi Apátság szőlőgazdaságához tartozó présház, amit sajnos a második világháború nem kímélt, így gyakorlati jellegét elveszítve lassan megsemmisült. Az idősebbek azonban még mindig emlékeznek a Kőhegy egyik legszebb épületének és nevezetességének tekinthető présházra, amit a fiatalok ma már csak képen láthatnak.

A Kőhegyet egyébiránt a rómaiak, sőt a kelták is lakták, amit mi sem bizonyít jobban, mint a Nemzeti Múzeumban őrzött kelta kori urnatemető.

A Kőhegy szépségeit először a rómaiak használták ki, így egykoron hatalmas villákat és házakat építettek fel a hegy nyugati lábánál. Az akkori épületek maradványai gyakran még ma is felszínre kerülnek, ha földmunkálatokra kerül sor a közelben. A Kőhegy csodálatos panorámája a siófoki programok mellett kiváló helyszínt biztosít a túra mellett egy kis szellemi feltöltődéshez is.