Programok Siófokhoz közel – A Tagore-sétány Balatonfüreden

Amennyiben a Balaton fővárosában töltjük pihenésünket – legyen szó akár nyaralásról, akár egy hosszú hétvégéről –, a siófoki programok mellett bizonyára igényeljük majd, hogy felfedezhessük magunknak a környező településeket is. Siófok ugyanis olyan kiváló fekvéssel rendelkezik, hogy bár a városban önmagában is több hétre elegendő kikapcsolódási lehetőség vár ránk, de közvetlen közelében számtalan egyéb, kulturálisan és programok tekintetében szintén gazdag települések helyezkednek el.

Ilyen például Balatonfüred is, ahová a legtöbben azért látogatnak el, hogy egy kicsit kikapcsolódhassanak. Ehhez a város számtalan lehetőséget is biztosít, azonban az egyik legismertebb erre alkalmas zöldövezete a Tagore-sétány, ami Rabindranath Tagore után kapta a nevét, aki 1926. november 1-jén érkezett a helyi szanatóriumba a gyógyulás reményében. Miután Tagore hosszú lábadozás után végül a szanatóriumban meggyógyult, ennek örömére egy fát ültetett a közelben, ami a sétány egyik első darabkája volt.

Programok a városon kívül – Balatonfüred látnivalói

A fa még ma is áll, egy indiai küldöttség pedig 1956-ban egy bronzszobrot, illetve egy emléktáblát is felavatott az emlékére – amelyen a költő egyik verse olvasható –, 1957-ben pedig a város a korábban Deák Ferencről elnevezett sétányt teljes egészében is átkeresztelte Tagore-sétányra.

Tagore ezzel a cselekedetével egyfajta mintát adott azon híres emberek számára, akik a későbbiekben, a gyógyulás reményében érkeztek Balatonfüredre, így egyre több és több híres ember ültetett egy-egy fát a sétányra. Miután Marx György fizikus is a szanatóriumban nyerte vissza egészségét, egyre több Nobel-díjas ember emlékfája is megtalálható a sétányon, de az évek során több magyar politikus is bővítette a sétány fáinak, illetve emlékoszlopainak számát.

A teljesség igénye nélkül, a sétányt végigjárva ma olyan ismert emberek emléke előtt adózhatunk, mint Farkas Bertalan és űrhajóstársa, Valerij Kubaszov, Leonov, a Gandhik, Göncz Árpád, Felix Mandelbrot vagy Wigner Jenő, de szobra vagy mellszobra van a sétányon Széchenyinek, Kisfaludy Károlynak, Deák Ferencnek, valamint Salvatore Quasimodo-nak is. A sétány a csodálatos panorámájával is nyugalmával ideális helyszínt biztosít abban az esetben, ha a siófoki programok mellett egy nyugalmas kikapcsolódásra, egy kis lelki és szellemi feltöltődésre vágynánk.