Programok Siófokon kívül: A dégi Festetics-kastély

Noha a legtöbben a Keszthelyen megtalálható Festetics-kastélyt ismerik az egykori uralkodói család jellegzetes épületeként, azonban a siófoki programok kedvelői a Balaton fővárosának közvetlen közelében, Dégen is találhatnak egy hasonlóan csodálatos építményt.

A déli Festetics-kastély hazánk egyik legszebb, ezen felül pedig egyetlen teljesen látogatható klasszicista kastélya, amit a legnagyobb magyarországi angol park ölel körül, tehát már csak emiatt is érdemes egy kis kirándulást tenni a Siófok közelében megtalálható építményhez.

A kastélyt 1810-ben kezdték el építeni, és azon túl, hogy a Nemzeti Múzeum épületének előképéül szolgált, egykori szabadkőművesek titkos levéltárát is őrizte. A kastély alapvetően csodás látványt nyújt kívül és belül egyaránt, de leginkább látványos angolkertje miatt érdemes felkeresni. A kastélypark több patak mellett enyhe, lankás domboldalon terül el egy festői halastóval a középpontban.

Festetics-kastély

A tavon található aprócska sziget érdekessége, hogy található rajta egy németalföldi stílusban felépített Hollandi-ház, amelyet egykoron egy tüdőbeteg grófnőnek építettek fel szanatóriumként.

A parkban egész évben kiadós, élményszámba menő sétákat folytathatunk, de érdemes magát a kastélyt is szemügyre venni alaposabban, hiszen a földszinten egy állandó, a „Szalontól az angolkertig” című történeti kiállítás kapott helyet, ami a Festetics családhoz hűen a botanikáról, a kertművészetről, a főúri életmódról és a szabadkőművességről szólt.

A növénykülönlegességekben bővelkedő park, valamint az épület és a tó rekonstrukciója ugyan jelenleg is folyik, de már így is szabadon látogatható a siófoki programok kedvelőinek.