Programok a városon kívül: Balatonfőkajár látnivalói

Balatonfőkajár ideális kikapcsolódást nyújt azoknak, akik a siófoki programok mellett szeretnének egy kis nyugodalmas lelki feltöltődést találni hagyományos, falusi környezetben.

A kis település Siófoktól alig 15 kilométerre helyezkedik el, története pedig egyenesen a római korba nyúlik vissza. Az egykori Pannóniában ugyanis hadi út haladt itt keresztül, amelyet egykoron III. Henrik német császár is használt.

A települést legelőször 1050-ben határozták meg a térképen, ennek ellenére túl sok történelmi emléke nem maradt fenn, köszönhetően annak, hogy előbb a tatárok, majd később a törökök is teljesen feldúlták, porig rombolták a falut. A legelső írásos emléke 1086-ból származik, amikor a falut még Villa Quiar néven jegyezték.

Már Balatonfőkajár név alatt az első, majd a második világháború sem kímélte a települést, hiszen keresztülhaladt rajta a Margit-vonal, határában pedig németek nyitottak itt repteret, ami mindmáig megmaradt sportrepülőtérként.

A településen 400 millió évnél idősebb kvarcfillit került elő a Somló-hegyen fekvő kőbányából, ezen felül pedig a jövőben azzal is felírja magát a térképre, hogy itt nyitják meg Magyarország első motorversenypályáját, aminek átadására 2017-ben kerül sor, amire szórakoztatócentrummá és turistaközponttá szeretnék alakítani a környéket.

Balatonfőkajár természetesen már most is számtalan látnivalóval rendelkezik, így példának okáért a helytörténeti múzeummal, ahol nem csak a falu történetével, hanem a magyar történelemmel is alaposabban megismerkedhetünk.

Részben történelmi látványosság az 1700-as évek végén épült református templom, de a látogatók előszeretettel keresik fel a szőlődombot is a pincesorral, ami egy több évszázados múltra visszatekintő látványosság présházakkal, pihenőházakkal és természetesen rengeteg szőlővel, valamint pincével, amelyekben a legjobb minőségű borokat kóstolhatjuk és vásárolhatjuk meg.