Programok a városon kívül – Balatonföldvár látnivalói (1. rész)

A siófoki programok az év minden időszakában várják a városban nyaraló, illetve pihenő látogatókat, azonban bizonyára vannak olyan események, amelyek nem tartoznak mindenki érdeklődési körébe. Természetesen ilyenkor sem kell kétségbe esni, Siófok közelében ugyanis számtalan olyan helyszín van, amelyek akár egy több hetes nyaraláshoz is elegendő programot kínálnak akár minden egyes nap.

Ilyen többek között a település közelében megtalálható Balatonföldvár is, amit a tó egyik gyöngyszemének neveznek – nem véletlenül, hiszen a siófoki programok mellett itt találjuk a híres Galamb-szigetet, a Földvári-öblöt, a közel 500m-es mólót, vagy Kvassay Jenő emlékművét, aki a balatoni kikötők építésében, a vízszabályozásban, illetve a tó tudományos kutatásában ért el átütő sikereket.

Nevével nem csak emlékművet fémjeleztek Balatonföldváron, hanem egy több mint 1 kilométer hosszúságú sétányt is, ami a település egyik ékessége, illetve a tópart legszebb sétahelye is egyben, ami az egész Balaton tekintetében is egyedülállónak tekinthető méreteiből kifolyólag. Balatonföldváron találhatjuk ezen felül az ország egyetlen, többtámaszú, vasbeton-szerkezetű gyaloghídját is, ami a nyugati mólónál található, Zsielinszky Szilárd tervei alapján készült el, több mint 100 méter hosszú, és ipari műemléknek tekinthető.

A földvári nevezetességek között találhatjuk ezen felül Kandó Kálmán gépészmérnök villáját is, aki a vasút villamosításának magyarországi úttörője volt. A városban ezen felül bármerre is járunk, rengeteg köztéri műemléket csodálhatunk meg, így a legismertebbek Pátzay Pál Széchényi szobra, Mészáros Mihály Ülő női aktja, valamint Bors István Halászfiú című alkotása. Balatonföldvár Siófokhoz hasonlóan rengeteg vallásos nevezetességet, illetve programot is kínál az érkezőknek, így ott a vasútállomás előtti csodálatos parkban megtalálható római katolikus templom, ami vörös homokkőből épült fel neoromán stílusban, még a második világháború idején.

A helység egyik legszebb vallásos emléke azonban a Kármelhegyi Boldogasszony kápolna, amit 1897-ben építettek, és a helyiek csak Hegyi Kápolnaként emlegetik, ami az egykori kelta földvár magasabban fekvő részén épült, és egy csodálatos tölgyfaligetben található, így amennyiben szeretnénk a siófoki programok mellett egy kis lelki békét találni, ez a hely tökéletes lesz egy kis merengéshez.