Programok a városon kívül: Enying látnivalói

A siófoki programok mellett rengeteg érdekes látnivaló várja azokat, akik ellátogatnak a város közelében fekvő Enyingre. A településen rengeteg kisebb nevezetesség látható, mint amilyen az 1922-ben felépült első világháborús emlékmű, amit Somogyi Sándor szobrászművész alkotott, vagy a Turul szobor, amelyet Orr Lajos készített el 1991-ben.

Ezen felül azonban érdemes kiemelni Enyingről a Batthyány-kastélyt, amit Herceg Batthyány Fülöp 1809 és 1811 között épített Georg Möser Meurermeister tervei alapján. Egy klasszicista stílusú földesúri kastélyról van szó, amelyet 1870-től egészen 1895-ig a Draskovics, majd 1946-ig a Csekonics család birtokolt.

Az épületet aztán államosították, és gazdaképző iskolát alakítottak ki a falai között, majd az 1960-as évektől rendelőintézet működött benne.

Tiszteletet parancsoló kialakítása mellett csodálatos belső udvarában Muzsikáló Kastélykert címmel egy nyári rendezvénysorozat központi helyszíne, a kastélyt pedig Czifrakert néven egy rendkívül látványos, árnyas fákkal tarkított park veszi körül, ami a kellemes pihenés, valamint a kikapcsolódás tökéletes helyszíne.

Szintén Enying nevezetességei, de sokkal inkább látványosságai közé tartozik az 1912-ben felépült Városháza, az egykori Járásbíróság épülete, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékére készült emlékmű.

Megtalálható továbbá a városban Szent-Györgyi Albert mellszobra is, amely Illyés Antal szobrászművész nevéhez köthető, és 1999-ben emelték a Batthyány-kastély előkertjében.

Érdemes még megtekinteni a református templom 200 éves fennállásának évfordulójából készített Török Bálint kopjafát is, amelyet Gál János fafaragó népművész készített 1992-ben.