Programok a városon kívül – A Tájház Zamárdiban

Amennyiben szeretnénk a siófoki programok mellett felfedezni a Balaton fővárosának környékét is, ezt a kikapcsolódást pedig a lehető legtartalmasabban kívánjuk eltölteni, akkor érdemes felkeresni Zamárdit, ahol számtalan különféle kulturális emlék vár ránk. Példának okáért Zamárdi büszkélkedhet a Balaton egyik, ha nem a legszebb és legjobban berendezett Tájházával is, amit egy 1847-ben épült, a környék építészeti jellegzetességeit magán viselő házból alakították ki a hetvenes években.

Programok a városon kívül – A Tájház Zamárdiban

A Tájházba lépve a modern és változatos siófoki programok után egy igazi időutazást tehetünk a néhány évtizeddel, illetve évszázaddal ezelőtti balatoni mindennapokba, így megcsodálhatjuk az egykori tornácos házak kialakítását, mindezt autentikus, korabeli berendezési tárgyakkal ellátva.

A Tájházban így berendezésre került egy klasszikus parasztszoba, amelyben ágy és lésza is helyet kapott asztallal, tulipános ládával, zöldmázas cserépkályhával, illetve különféle dísz-, illetve általános használati tárggyal a középpontban. A Tájház egyik legérdekesebb része a konyha, amelyben megőrzésre került az eredeti kemence, amit korabeli használati tárgyak, főzőkanalak, húsvágók, edények, evőeszközök és egyebek is megtalálhatók, így a látogatók alaposabban is megismerhetik a környék gasztronómiai múltját is.

A Tájházban berendeztek továbbá egy kamrát is, méghozzá egy eredeti hombárral a középpontban, amelyen a konyhai kellékek mellett a hideg időszak élelmei és egyebek kaptak helyet. Az épülethez tartozik még ezen felül egy istálló és egy pajta is, amelyeknek köszönhetően a múlt századi állattartás rejtelmeibe nyerhetünk betekintést, illetve az ehhez felhasználható szerszámokat is kivétel nélkül megtekinthetjük.

A Zamárdi Tájházba látogatva tehát egy valódi időutazásban lehet részünk, amelynek során aprólékosan megtudhatjuk, hogy hogyan is éltek egykoron a helyiek, így olyan alapvető ismereteinket is kibővíthetjük, minthogy milyen hétköznapi használati tárgyakat használtak a főzéshez vagy a mosáshoz, illetve miként gyújtottak tüzet a gyufa feltalálása előtt.

A Tájház a siófoki programok mellett kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdekes és izgalmas kikapcsolódást nyújt, és nem csak többórás kikapcsolódásként, hanem kiegészítő programként is tökéletes választás.