Programok a városon kívül – Zamárdi emlékhelyei és emlékművei

A kiváló és minőségi siófoki programok mellett Zamárdiban is rengeteg érdekes látnivaló, illetve elfoglaltság vár azokra, akik nyaralásuk vagy kikapcsolódásuk során szeretnének egy kicsit kimozdulni a Balaton fővárosából, hogy felfedezhessék a környéket. Erre tökéletes helyszín a Siófok közelében megtalálható Zamárdi, ahová a városból akár még egy kisebb kerékpáros kirándulással is könnyedén eljuthatunk majd.

Magyar fájdalom szobor, amit Margó Ede készített

Zamárdi számtalan érdekes és izgalmas látnivalóval rendelkezik, amelyek tökéletesen kiegészítik a siófoki programokat, illetve az említett város kulturális sokszínűségét, azáltal amennyiben Siófokon felfedeztük már a csodálatos szoborparkokat, érdemes itt folytatni a nézelődést. Zamárdiban található ugyanis – közvetlenül a vasútállomás mellett, a Szabadság téren – az országszerte híres Magyar fájdalom szobor, amit Margó Ede készített és ajándékozott a településnek még a harmincas években.

A Magyar fájdalom című csodálatos műalkotás a magyarok legnagyobb veszteségének, Trianonnak állít emléket azáltal, hogy a viharos vízen csónakjában hánykolódó erős férfiak a bánatot, az egyedüllétet, az elkeseredettséget, de még inkább a tehetetlenséget szimbolizálják. Mondanivalója miatt az emlékmű évtizedeken keresztül volt elzárva és méltatlan körülmények között tárolva. 1991-ben, a rendszerváltást követően azonban a lakosság akaratából ismét közszemlére került, hozzáértő kezek pedig helyre is állították.

Zamárdi ezen felül számtalan magyaros emlékművel és emlékhellyel rendelkezik a híres Magyar fájdalom szobor mellett is, ezáltal a Szabadság téren kopjafa és emléktábla emlékezik meg az 1848-as szabadságharcban elesett hősökről. Az emléket a szabadságharc 150 éves évfordulójára állíttatta a város, de a Honfoglalás 1100. évfordulójára is készült egy rendkívül látványos emlékmű, ami Szervátiusz Tibor keze munkáját dicséri.

Található ezen felül Zamárdiban Rákóczi emlékkő is – a város legmagasabb pontján –, valamint egy Repülős emlékmű, amelyet a második világháborúban elesett, illetve a térségben hősi halált halt repülős katonák emlékére állíttatott a város. A siófoki programok mellett tehát Zamárdiba látogatva emlékhelyek és emlékművek által ismerhetjük meg hazánk történetét, ami tökéletes kiegészítő programot nyújthat egy kis városnézés során is.