Rengeteg betegséget gyógyít a tökmagolaj

A hagyományos sütőtök magjából készült tökmagolaj a közép-európai – leginkább a szláv – konyha igazi különlegessége, amely nem csak rendkívül drága, hanem egyben rengeteg betegségre is természetes gyógyírt jelent.

A tökmagolajat a népi gyógyászatban már évszázadok óta használják, manapság pedig a gyógyszeripar is kezdi felfedezni magának rendkívül sokoldalú, kizárólag pozitív hatásait.
A tökmagból sajtolt olaj ugyanis rendkívül dús a gyulladást csökkentő és gátló antioxidánsokban, amelyek segítik a szervezet regenerációját, fokozzák a testi és a szellemi teljesítőképességet, mindemellett pedig a szívinfarktus kialakulásának esélyét is lecsökkenti.
A tökmagolajat előszeretettel használják továbbá húgyúti és prosztata panaszok kezelésére is, a gyógyszertárakban már több tökmagból készült természetes készítmény is kaphat hasonló problematikákra.
A tökmagból egy speciális eljárással – olajütés – nyerik ki a tökmagolajat, amely köpesztés – hámozás – gyúrás, pörkölés, ízesítés majd préselés után nyeri el végleges, jellegzetesen fekete formáját.
A hagyomány szerint eleink a tök minden részét felhasználták, a húsát az állatokkal etették meg, a magját szárazon ették vagy olajat készítettek belőle, az olaj melléktermékeként megmaradt pogácsákat pedig kenyérre reszelve fogyasztották, netán horgászáshoz használták.
A természetes tökmagolaj fogyasztható magában, de nagyon ízletes fehér kenyérrel párosítva, de a legjobb mégis salátákhoz adagolva, amikor csak ecettel, sóval és tökmagolajjal készítjük el a salátát. Ennek köszönhetően a saláták minden esetben egészségesebbek lesznek, egyrészt az olaj megléte, másrészt a cukor hiánya miatt.
A tökmagolajat azonban bármihez hozzáadhatjuk, levesekhez vagy sült tojáshoz is, mindez csak ízlés dolga.