Rooibos, avagy az afrikai vörös tea

A rooibos névre hallgató teakülönlegesség még a teák kedvelői számára is ritkaságnak tekinthető. Az afrikai vörös tea néven ismert készítmény ugyanakkor a hinduizmus követői számára rendkívül fontos, hiszen rengeteg pozitív hatással rendelkezik, így magas koffeintartalma miatt reggel élénkítő hatása van, és míg nappal kiváló szomjoltó, addig este nyugtató hatással bír, sőt mi több, az egyik olyan gyógytea, ami nem csak forrón, hanem hidegen fogyasztva is kifejti áldásos hatását.

A rooibos Dél-Afrikából származik, a vörös fokföldi rekettye – avagy latin nevén Aspalathus linearis – hajtásaiból készült teakülönlegesség, ami kitűnő kiegészítője a modern életmódnak, méghozzá nem csak finom íze, hanem kimagasló élettani hatásai miatt is. Az afrikai tea nagyon gazdag ásványi anyagokban, miközben cserzőanyag-tartalma rendkívül alacsony.

Antioxidánsokban bővelkedik, ezáltal élettanilag kiválóan megköti a daganatos megbetegedéseket elősegítő szabadgyököket, és lassítja az öregedést is. A tea különlegessége, hogy a magas minőségű keverékeket mind a mai napig kézzel szüretelik és sziklákon zúzzák szét apró darabokra.

A rooibos tea alapjául szolgáló növény kizárólag Dél-Afrikában él meg, a nyugat-fokföldi Cedarberg hegységen őshonos cserjeféle, amit a helyi Khoi-Khoi törzs évszázadok óta használja saját frissítő, valamint színezőanyag előállítására. Már az őslakosok is kézzel szüretelték és sziklákon zúzták apró darabokra a cserje hajtásait, majd a napon szárították, de természetesen ma már ennél sokkal modernebb megoldások is léteznek mind a szüretelésre, mind az előállításra.

Az afrikai vörös teát főként a biotermékek kedvelői szeretik, hiszen mind a mai napig vegyszerek nélkül, minden téren természetes módszerekkel állítják elő a teakeveréket. A kézi szüretelés a nyári hónapokban történik, majd miután halmokban fermentálják, megkapja jellegzetes, vöröses, egyes esetekben pirosas vagy barnás színárnyalatát.

Az előállítás utolsó folyamata a szárítás, amit ma már leginkább természetes gőzzel végeznek el a folyamat meggyorsításának érdekében. Egy évben átlagosan 8 ezer tonna rooibos tea kerül előállításra Dél-Afrikában, és a legtöbbet Németországba, Japánban és Hollandiába importálják ebből, de az utóbbi években az Egyesült Államokban is megemelkedett a népszerűsége.