A rooibos tea egészségre gyakorolt pozitív hatásai

A rooibos tea, avagy az afrikai vörös tea lényegesen több pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, mint azt a legtöbben gondolnák! A teakeverék ugyanis rendkívül sok ásványi anyagot, így kalciumot, mangán, fluort, cinket, magnéziumot és rezet tartalmaz, ezen felül pedig cserzőanyag-tartalma is alacsony, a benne található rengeteg antioxidáns miatt pedig képes megkötni a daganatos megbetegedéseket előidéző szabadgyököket.

A rooibos teát ezen felül görcsoldóként, gyulladásgátlóként és antiallergénként is használhatjuk, miközben képes enyhíteni a fejfájsát, és a szénanátha, valamint az asztma tüneteit. Kiváló hatása van a hasnyálmirigy-problémákra, miközben elősegíti az emésztést, és megoldást jelent az álmatlanságra is.

A vörös teát gyakran alkalmazzák különféle bőrbetegségek kezelésére is, mint amilyen a pikkelysömör vagy az ekcéma, de pattanásos bőrre is kiváló, ha külsőleg alkalmazzuk. Érdekesség, hogy az Afrika déli részén megtalálható kórházak mind a mai napig alkalmazzák bőrproblémás betegek esetében a rooibos fürdőt.

A nemzetközi szakirodalom és a modern orvostudomány az elmúlt ötven évben több mint száz olyan tudományos publikációt mutatott be a rooibos tea kapcsán, amelyek gyógyító és pozitív élettani hatásait hangoztatják. Több olyan laboratóriumi kísérlet is zajlik jelenleg, amelyek sikeressége esetén gyógyszerré minősíthetnék a vörös teát.

Noha tudjuk már, hogy mit tartalmaz a rooibos tea, de azt nem, hogy ezek az anyagok pontosan mire jók? Csak az ásványi anyagok tekintetében a vas például testünk oxigénben dús vérellátását segíti elő, a kálium pedig az anyagcserét, míg a kalcium az erős csontozathoz és fogakhoz nélkülözhetetlen összetevő.

A cink a szervezet egészséges fejlődésében, a magnézium az idegrendszer működésében játszik szerepet, a fluor pedig a kalciumhoz hasonló hatást fejt ki az emberi szervezetben. A mangán ezen felül szintén az anyagcserét segíti, míg a nátrium az idegrendszer ingerületeinek élességét fejleszti.

A rooibos tea ezen felül semmilyen színezéket, tartósítószert vagy aromát sem tartalmaz, így natúr italként, természetes gyógyhatású készítményként fogyasztják. Nagyon sokan tejjel és citrommal ízesítik, de mézzel való fogyasztása is gyakori. Mivel íze önmagában is kellemes, ízesítés nélkül is fogyasztható!