Siófok jelképe: a Víztorony

Somogy megye területén belül bukkanhatunk rá Siófok meseszép városára. A Balaton déli partján elhelyezkedő település évről évre több százezer látogatót vonz magához a kedvező földrajzi elhelyezkedésével, számos nevezetességével, látnivalójával és színes program ajánlatával. A város egyik jelképének tekinthetjük a Víztornyot, amelyet a településen járva mindenképpen ajánlott felkeresni és megtekinteni.

A Víztoronyra a Szabadság téren lehet rálelni, amely a város főtere is egyben. A jellegzetes épület átadására az 1912-es esztendőben került sor. A Víztorony tervezését Gergely Jenő és Guth Árpád végezte el. Siófok rohamos fejlődésen, urbanizáción ment keresztül a századforduló környékén. Számos csatorna, járda, nyaralóház és villa épült fel ekkoriban, valamint kiépítésre került a villany és a víz is.

A kommunális beruházások az 1894-es és az 1913-as évek között zajlottak le. Mindennek következtében, a város egykori vezetője, Antal József egy pályázatot írt ki, melyben megoldást kerestek a tűzoltóvíz és az ivóvízellátás biztosítására, illetve cél volt a villamos energia hálózatának kiépítése és a szennyvizek elvezetésének megoldása is.

Erre a pályázatra adta be Guth Árpád és Gergely Jenő a Víztorony terveit, amely aztán az 1912-es évben el is készülhetett. A Víztorony 45 méteres magasságban díszeleg a város főterén, így nem véletlenül vált a település jelképévé. Az eredeti terveknek megfelelően a Víztorony laternája és a kupolája szigetelés nélküli volt.

A vasbeton szerkezettel rendelkező Víztornyot azonban az időjárás és az évek múlása nem kímélte, ezért fel kellett az építményt újítani. Napjainkban, a toronyban a Tourinform iroda üzemel, tehát már csak ezért is érdemes ellátogatni a toronyhoz, hiszen az irodában pontos felvilágosítást tud adni az ott dolgozó személyzet azzal kapcsolatban, hogy milyen programok és látnivalók lelhetők fel a városban, az adott időpontban.

A Víztorony kupolája is látogatható, így ide is érdemes felmenni, hiszen lenyűgöző panoráma tárulhat a szemünk elé, ha nem félünk a torony 45 méteres magasságától. A Víztorony közvetlen közelében több üzlet, vendéglátóegység és étterem is fellelhető, így remek családi program lehet az épület felkeresése. A Tourinform irodában kapott információk segítségével pedig, tovább lehet indulni a térről egy városnéző sétára is.