Siófok melletti programlehetőségek – Zamárdi vallásos látnivalói

Zamárdi Siófok közelében egy igencsak takaros, hazafias település, amelynek számtalan kulturális hagyatéka, illetve látnivalói mellett vallásos emlékei is igencsak gazdagok. Éppen emiatt tökéletes kiegészítő programokra lelhetünk a városban abban az esetben, ha a siófoki programok mellett szeretnénk egy másik balatoni település lehetőségeit is átélni.

Kirándulás Siófok mellé – Zamárdi háborús emlékei

Amennyiben nyaralásunk során is a vallási emlékeket keressük, akkor érdemes felkeresnünk például a Római katolikus plébániatemplomot, ami az 1770-es évek óta színesíti Zamárdit. A Vajda Sámuel apát által építettet csodaszép templom Szűz Mária tiszteletére épült, védőszentje pedig Szent József és Keresztelő Szent János. A templomot a siófoki programok mellett már oltárképe miatt is érdemes megtekinteni, ami Lingzer György munkája, és Szűz Mária születését ábrázolja.

A templomban találhatunk továbbá egy korabeli keresztelő kutat, valamint egy műalkotásként számon tartott szobrot Sárkányölő Szent Mihályról is. Az építmény stílusát a rokokóba hajló barokként lehetne a leginkább jellemezni, ezáltal robosztus tornyok és magas falak jellemzik.

A templom mellé szintén az 1700-as években emelt plébániaépületet ma már szintén műemlékként tartják számon, illetve Somogy megye egyik legrégebbi lakóépületeként, ami eredetileg még nádfedeles kialakítást kapott. Itt található ezen felül Közép-Európa első francia barokk orgonája is, amit 2010-ben kapott a templom.

Szintén Zamárdiban található a siófoki programok mellett ideális kikapcsolódást nyújtó üdülőhelyi kápolna is, ami egy aprócska templom az 1920-as évek végéről. A dr. Purebl Győző nevéhez köthető építmény szintén műemlék jellegű szobrokkal és festményekkel díszített, a helyiek pedig úgy kedvelik, mint saját plébániatemplomukat. Zamárdi egyik legkülönlegesebb vallásos emléke azonban kétségtelenül a Hősök kápolnája lett, amelyek Laki Benő plébános építtetett a Kálvária dombon, méghozzá az első, valamint a második világháborúban elesett hősök emlékére.

A Gecse Viktor által tervezett kis épület önmagában is csodálatos látvány, de különlegességét a bejáratnál megtalálható Golgota adja, ami kissé földöntúli, mondhatni varázslatos hangulattal vértezi fel a Hősök kápolnáját.