Siófok nevezetességei

Siófok a Balaton déli partjának legnagyobb kikötővárosa, mely 17 kilométeres sávban fekszik a part mellett, mégis a Balaton fővárosának nevezik. Népszerű az Arany- és Ezüstpartja, melyeket rengeteg strandolni és pihenni vágyó látogat.

Siófok látványosságait azonban aligha ismeri a odalátogató, annyira lenyűgözi az embert a part és az adott program, fesztivál. Esetleg a központban található víztornyot tekintik meg, de mit sem tudnak arról, hogy Meteorológiai obszervatórium működik a parton vagy hogy a város szülöttje Kálmán Imre.

A város sok ünnepségnek és fesztiválnak ad helyet minden évben. Minden évben megrendezik a tradicionális pünkösdi szezonnyitó ünnepséget, szintén évente lehet részt venni az Aranykagyló Nemzetközi Folklórfesztiválon is. A gazdag programkínálatban szerepelnek orgonahangversenyek, operett előadások, történelmi hadi- és lovasjátékok.

Főleg a nyári hónapok alatt mindenhol pezseg az élet a turistáktól. A felnőttek végigjárják a látványosságokat, míg a fiatalok csak a rendezvények miatt utaznak oda bulizni és strandolni. Nem csoda, a kilátás valóban szép az északi part vulkanikus dombjai láttán.

A település egyik legnagyobb nevezetessége a víztorony, mely a város középén emelkedik ki. A 45 méter magasságú műemlék toronyból csodás kilátás nyílik a városra és a Balatonra. Vasbeton lábakon álló torony 1912-ben épült, melyet Gergely Jenő és Gut Árpád tervezett. A 100. évfordulóra megújult, modern külsőt kapott, melynek tetején egy kétszintes kávézó helyezkedik el, onnan nyílik elképesztő panoráma a környékre. A kávézó a Szentkirályi Oxigénbár, ahol 90-90%-os oxigént szívhatnak be a látogatók.

A Beszédes József Vízgazdálkodási Múzeum a Balaton hajózásának és halászatának történetét bemutató kiállításnak ad otthont.

Ha már múzeum, akkor fontos megemlíteni az Ásványmúzeumot, mely a Kárpát-medence 3000 fajta ásványát mutatja be.

Az 1956-ban épült Meteorológiai Obszervatórium egy repülő csészealj formájú épület. Innen kapja a viharjelzéseket a balatoni régió.

Az evangélikus templom igazán érdekes látnivaló, ugyanis a jellegzetes épületet Makovecz Imre tervezte.

Mindenképpen meg kell említeni még látványosságként a Kálmán Imre kulturális központot, a Kálmán Imre Múzeumot, a Jordán, a Szilfa és a Levy Műterem-Galériát is. Ezeket érdemes megtekinteni az odalátogatóknak és azoknak is, akik csupán a fesztivál kedvéért látogatják meg a Balaton fővárosát.