Siófoki ásványmúzeum: ne hagyjuk ki!

Siófok városában a számtalan életre szóló élményt nyújtó kikapcsolódási lehetőség mellett rengeteg kulturális kiállítás és program mellett különféle érdekes tárlatokat is megtekinthetünk, így például kontinensünk egyik legnagyobb és egyben legszebb magánkézben lévő ásványgyűjteményét is megtekinthetjük pihenésünk alkalmával.

Siófok centrumában, egészen pontosan a Kálmán sétányon megtalálható ásványmúzeum 1986 óta várja a földtani ismeretek kedvelőit, amelynek keretein belül több mint 3000 ásványt csodálhatnak meg és tanulmányozhatnak át az érdeklődők.

A múzeum teljes egészében egy államilag védett magángyűjtemény, amelyet Kövecses-Varga Lajos hozott létre és bővített ki az évtizedek alatt.

A múzeum ráadásul évente újabb és újabb érdekes és exkluzív ásványokkal gazdagodik, aminek köszönhetően érdemes bizonyos időközönként, akár évente is visszalátogatni a tárlatra, hogy megismerkedhessünk az újabb darabokkal is. Az ásványmúzeum kitűnő célpont abban az esetben, ha a nyaralás közben elromlott az idő, netán csak szeretnénk gyermekeinknek némi tudást is átadni a lubickolás öröme mellett.

A kiállítás összességében világszerte is egyedinek nevezhető, hiszen pontosan ezek az ásványok, ilyen mennyiségben biztosan nem kerültek összegyűjtésre más földrészeken, az óriási mennyiségű, ámde kivétel nélkül csodálatraméltó ásványok ugyanis kissé zsúfoltan kaptak helyet a kis múzeumteremben, megtöltve ezzel 54 vitrinszekrény, amelyek öt teremben kerültek elhelyezésre.

Az öt terem egy-egy tematikus helyszínt is jelöl, így Magyarországot, a Nagyvilágot, Felvidéket, Kapnikbányát és egyéb erdélyi bányákból származó ásványokat, amelyek főleg kiemelkedőnek nevezhetők, hiszen magánkézben ilyen változatos és nagy mennyiségű, erdélyi bányákból származó ásvány még nem került összegyűjtésre egyetlen helyen.