Siófoki múzeumok

Siófok egy nagyon kedvelt városnak számít a belföldi és a külföldi turisták körében. A település főként annak köszönheti a látogatottságát, hogy közvetlenül a Balaton déli partján terül el, így számos strandján, egész nyáron kiváló lehetőség van a fürdőzésre.

Igen ám, de Siófokon nem csak strandolni lehet, hanem nagyokat sétálni és szórakozni is. A településen számos nevezetesség, látnivaló és múzeum is várja a látogatókat, így rossz idő esetén sem kell tartani attól, hogy unatkozni fogunk a városban. A múzeumok szerelmesei is biztosan megtalálják majd a nekik tetsző érdekességeket Siófokon, hiszen ebben a városban lehet rálelni a Kálmán Imre Múzeumra, valamint a Tojásmúzeumra is.

A Kálmán Imre Múzeum, a Kálmán Imre sétány 5 szám alatt áll. A múzeum különlegessége, hogy az épület, amelyben a múzeumi tárlatok helyet kaptak, egykoron Kálmán Imre szülőháza volt. A múzeum megnyitójára 1987. október 22-én került sor, amikor is Kálmán Imre születésének 105. évfordulóját ünnepelték.

A múzeum földszintjén egy állandó kiállítás kapott helyet, az emeleten pedig, ideiglenes kiállításokat lehet szemügyre venni. Kálmán Imrének több helyen is állítottak a városban emléket. Az egyik ilyen emlék egy mellszobor, amelyet Meszes Gyula alkotott meg és a Fő téren lehet megcsodálni, illetve a Vasútállomás előtti Millenniumi parkban is található egy Kálmán Imre szobor, amelyet Varga Imre készített el.

A Kálmán Imre Múzeum tárlatának megtekintése után, ajánlott felkeresni a Tojásmúzeumot is, amelyre a Szűcs Menyhért tér 4. szám alatt lehet rálelni. A Tojásmúzeum a Dél-Balatoni Kulturális Központban lett berendezve. A kiállítás megnyitója 2003. október 10-én volt. Azért éppen erre a dátumra időzítették a megnyitó ünnepséget, mert október 10-én ünnepeljük a tojás világnapját.

Az időszakos Tojásművészeti Kiállítás volt az, amely megalapozta az állandó Tojásművészeti Központ létrejöttét. A Tojásmúzeumban számos magángyűjteményből származó tojás tekinthető meg. Az ékes, díszes, különleges motívumokkal díszített tojások az iparművészeti és kézműves jegyeket is magukon viselik.

Aprólékos, kreatív, hagyományokhoz hű és nagy tehetséget igénylő mintázatokkal borított ékes tojások is fellelhetőek itt, így, ha igazán különleges látnivalóra vágysz, mindenképpen azt ajánljuk, hogy keresd fel Siófokon a Tojásmúzeumot.