Siófoki program: balatoni tanítók a 48-as szabadságharcban

Az 1948-49-es szabadságharcról számtalan formában meg lehet emlékezni, és bizonyára számtalan formában meg is emlékeztünk már róla a múltban, azonban a siófoki programok részeként megrendezésre kerülő Hangodi László előadásának köszönhetően most garantáltan egy olyan aspektusából is megismerhetjük a március 15-én ünnepelt eseményeket, amire korábban még nem került sor.

A Katedráról az ostromlétrára címre hallgató előadás a BRTK könyvtárban kerül megrendezésre, a Siófok, Fő tér 2/A szám alatt, 2016. március 10-én, csütörtökön este 18 órai kezdettel.

Mivel a kérdéses esemény korábban még soha nem prezentált formában emlékezik majd meg az 1848-49-es eseményekről, ezért érdemes kicsiknek és nagyoknak egyaránt ellátogatni a helyszínre, hiszen most végre egy olyan aspektusból is megismerhetjük a szabadságharcot, ahogyan egyetlen iskolai előadás, megemlékezés vagy televíziós film, esetleg színdarab sem tudta korábban.

Hangodi László, mint a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum országosan ismert és elismert történész-főmuzeológusa ugyanis időt és energiát nem kímélve végzett kutatásokat a témához kapcsolódóan, amelynek részeként a nyugat-balatoni, illetve annak a felvidéki régiójára koncentrálva olyan tanárok és tanítók történeteit, illetve beszámolóit gyűjtötte össze, akik kvázi az iskolából egyenesen a szabadságharcba csöppentek bele az 1800-as évek közepén.

Emiatt kapta a Katedráról az ostromlétrára címet a kérdéses előadás, amely ingyenes formában, rendhagyó módon kíván megemlékezni az egyik legjelentősebb magyar történelmi szabadságharcról. Az esemény látogatása mindenki számára ingyenes!