Siófoki programok: átfogó előadás a STASI magyarországi ténykedéséről

Igazi múltidéző rendezvényen vehetnek részt 2015. november 4-én, délután 18 órától a siófoki programok kedvelői, lévén a városba érkezik dr. Jobst Ágnes, hogy előadást tartson az egybegyűltek számára a STASI magyarországi, de főként a Balaton partján történt működéséről. és ténykedéséről. Az előadásra a BRTK Könyvtárban kerül sor, a Fő tér 2/A szám alatt.

Hogy mi is az a STASI? A magyarok által egykoron csak „stázi” néven emlegetett szervezet a Német Demokratikus Köztársaság állambiztonságáért felelős államigazgatási szerve volt, amely az ottani Állambiztonsági Minisztérium (Ministerium für Staatssicherheit) után kapta a nevét.

A szervezet működéséről és modelljéről szinte mindent elmond, hogy a németek a szovjet Állambiztonsági Minisztériumról mintázták, ami köztudottan az egykori MGB és KGB elődje volt, vagyis gyakran a legaljasabb és legkegyetlenebb módszerekkel, kémkedéssel, árulással, besúgással és megfélemlítéssel keserített meg az emberek életét nem csak az NDK-ban, hanem sokszor Magyarországon is.

Noha tény és való, hogy a STASI egyik elsődleges feladata az volt, hogy őrizze az államhatárt, ám ezzel ellentétben sokkal nagyobb figyelmet fordítottak a különféle belső karhatalmi, illetve titkosszolgálati feladatok ellátására. Ennek köszönhetően egyfajta politikai elhárítóként, politikai rendőrségként is működtek, akárcsak hazai vagy szovjet társszervezetei, akik kegyelmet és félelmet nem ismerve érték el céljaikat.

Noha a STASI hivatalosan csak az NDK határain belül tevékenykedett, több olyan esetre is fény derült, amikor egyes ügynökök Magyarországon, főleg a Balatonhoz érkező kelet-németek kapcsán vizsgálódtak és kémkedtek.

Hogy mindez milyen intézményesített formában zajlott, arról dr. Jobst Ágnes előadásából többet is megtudhatunk.