Siófoki programok – Az Ásványmúzeum csodái

Amennyiben igazán különleges és mondhatni exkluzív siófoki programok közül szeretnénk válogatni magunknak, akkor a Balaton fővárosában semmiképpen se mulasszuk el a helyi Ásványmúzeum megtekintését. Az immáron több mint 25 éve látogatható tárlat bizonyítottan a legjobb és legnagyobb példányszámú magyar ásványkiállítás, ami Kövecses-Varga Lajos államilag védett magángyűjteményéből származik, és több mint 3000 különleges ásványcsodát tartalmaz.

A siófoki programok egyik legkülönlegesebbike alighanem a Kárpát-medence legtöbb ásványkincsét tartalmazó Ásványmúzeum, ami immáron 1986 óta érhető el a településre látogató turisták számára.

A Siófok centrumában, egészen pontosan a Kálmán sétányon megtalálható kiállítás egy államilag védett gyűjtemény, ami ráadásul évről-évre folyamatosan növekedik és gyarapodik, éppen ezért a visszatérő látogatók is garantáltan találnak majd maguknak újdonságokat.

Az élő múzeumban különösen a hűvös és esős nyári napokon, valamint a tavaszi és az őszi szezonban vannak a legtöbben, és elsődlegesen azok az emberek lelik örömüket benne, akik imádják a természet szépségeit, és szeretnének egy olyan elfoglaltságot maguknak a nyaralás során, ami magába foglalja a világ egyik leghíresebb ásványgyűjteményének megtekintését is.

asvany

A múzeumban 54 üvegszekrényben került kiállításra a több mint 3 ezer ásványkincs, amelyek öt teremben elhelyezve, szinte zsúfolásig megtöltik a helyszínt, és különlegességük minden egyes látogatót csodálattal töltenek el.

Az ásványok egyébiránt öt nagyobb tájegységre vannak felbontva, így Magyarország, a Nagyvilág, Felvidék, Kapnikbánya és egyéb erdélyi bányák – például óradnai, nagybányai, felsőbányai – ásványai és kincsei kerülnek bemutatásra. A magánkollekció több hangzatos kitüntetést is birtokol, azonban az egyik legkülönlegesebb, hogy itt található a világ legnagyobb bányavirág-kollekciója, ami kizárólag Erdély területére koncentrál.

A gyűjteményben ráadásul igaz etalonpéldányok is megtalálhatók, mint amilyen például a különleges kochsándorit, amelyek a múzeum egyedülállóságát és exkluzivitását hivatottak kidomborítani. A kiállításon egyébiránt jelenleg mindössze 3 ezer ásvány került prezentálásra, de a magángyűjteményben több tízezer darab található meg, amelyeket hely hiányában elzárva tartanak, mert eme becses gyűjteménynek Magyarországon egyelőre még nincs végleges és megbecsült helye a többi múzeum között.