Siófoki programok: Az ismeretlen Kölcsey

Az ismeretlen Kölcsey címmel ismét egy igazán rendhagyó és egyben hiánypótló eseménynek lehetnek részesei a siófoki programok kedvelői, akik 2016. január 22-én, a városi Kálmán Imre Kulturális Központba látogatva egy rendkívül átfogó és reprezentatív előadást hallhatnak az egyik legnagyobb magyar költő életéről.

Kölcsey Ferenc leginkább azzal vált ismertté minden magyar számára, hogy ő írta meg országunk Himnuszát – vagy ahogyan az eredeti kéziraton szerepelt: Hymnus –, méghozzá 1823. január 22-én, amikor a Magyar nép zivataros századaiból című költeményét letisztázta és átírta.

Kölcsey ezzel egységet adott Magyarországnak, hiszen hazánk a 19. századig nem rendelkezett saját nemzeti himnusszal, ezáltal mind a katolikusoknak, mind a reformátusoknak, mind az egyes népcsoportoknak – például székelyeknek – saját népi himnuszuk volt, ami ezzel végleg megváltozott.

A Himnusz 1844-ben Erkel Ferenc által dallamokat és zenei kíséretet is kapott, ennek megfelelően még ebben az évben Magyarország nemzeti himnuszává is vált.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a Himnusz születésének évfordulóját a magyar kultúra napjaként ünnepeljük és tartjuk számon a rendszerváltás óta. Ennek a jeles eseménynek az alkalmából a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ idén is egy átfogó megemlékezést tart, hiszen az évforduló kiváló alkalom arra, hogy az év többi időszakához mérten sokkal nagyobb figyelmet fordítsunk hagyományainkra, és ezzel egyetemben bemutathassuk, átélhessük szellemi értékeink legjavát.

Az eseményen három műsorszám várható, így Az ismeretlen Kölcsey című líra és publicisztika mellett fejezeteket, idézeteket és komplett műveket hallhatunk a teljes Kölcsey-életműből, miközben a balatonszabadi Thália Művészetbarát Egyesület és Kreatív Színpad is átfogó műsorral kedveskedik a látogatóknak.