Siófoki programok: Az öldöklés istene színházi előadás a KIMK-ban

Egy igazán magas minőséget képviselő színházi előadást láthatnak azok, akik a siófoki programok részeként január 31-én, hétfőn este 19 órakor ellátogatnak a helyi Kálmán Imre Művelődési Központ színháztermébe, ahol a Győri Nemzeti Színház vendégelőadása kerül majd színpadra.

Az öldöklés istene címre keresztelt mű eredetileg a magyar származású, ámde francia nemzetiségű Yasmina Reza írónő műve, amit Bognár Róbert fordított le magyarra, érdekessége pedig, hogy maga az alkotója egy egyfelvonásos házaspárbajként jellemezte a végeredményt. Hogy miért?

Rögtön kiderül a cselekményből, mely egészen hétköznapian indul. Egy átlagos lakásban négy szülő beszélget egymással, miközben két aprócska kisfiú játszik odakint a téren. Sajnálatos baleset történik, a játék hevében az egyik gyermek véletlenül kiüti a másik fogát, ami alapvetően határozza meg a felnőttek beszélgetésének irányát.

Mint kiderül, a két apuka és a két anyuka valójában semmivel sem jobb vagy különb, mint a két gyermek, sőt a beszélgetésük határozottan lerántja a leplet az úgynevezett kispolgári álszentségről, ami a mai napig a magyar társadalmat meghatározó viszonyrendszeren belül is megfigyelhető.

Hogy mi sül ki ebből a helyzetből? Egy igazán különleges komédia, amiben fontos szerepet kap az őszinteség hiánya, a sértettség, de mindenekelőtt az előítéletesség is.

Az előadást természetesen kiváló magyar színészek és színésznők tolmácsolásában tekinthetjük meg, így színpadra lép Agócs Judit, Ungvári István, Szina Kinga és Sárközi József is.

A Bakos-Kiss Gábor rendezésében színpadra kerülő alkotás díszlettervezője Cziegler Balázs volt, és míg a jelmezeket Berzsenyi Krisztina készítette, a rendező asszisztense Hegedűs Ildikó volt.