Siófoki programok: Biró József előadása a Balaton történetéről

Habár élhetünk abban a hitben, hogy a Balaton csak úgy, kvázi a semmiből keletkezett a jelenlegi helyére, a valóságban azonban a magyar tenger sokkal összetettebb folyamatok révén vált azzá, aminek ma ismerjük.

Ennek megfelelően bár a természet játszotta a legnagyobb szerepet a csodálatos képződmény kialakításához, de később az emberi beavatkozás, a csatornázás, a vízgazdálkodás és egyéb tudományágak segítségével nyerte el mai formáját, és kvázi ennek köszönhető az is, hogy relatíve állandó vízszinttel, kiszáradás vagy túláradás nélkül tudjuk felkeresni és élvezni az aszályosabb és az esősebb időszakokban is.

Nyilvánvalóan ez csak egy nagyon felületes, de sokkal inkább tömör összefoglalója mindannak, ami a Balaton történetéhez kapcsolódik, de a változatos siófoki programok részeként most végre bárki alaposabban is megismerkedhet mindazzal, amit a témában tudni kell.

Február 25-én, avagy most csütörtökön este 18 órától ugyanis a BRTK Könyvtár előadótermében Biró József, okleveles vízgazdálkodási és környezetvédelmi szakmérnök tart egy kicsik és nagyok számára egyaránt befogadható előadást a magyar tenger múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

A Balaton története dióhéjban címre keresztelt előadás azt a célt szolgálja, hogy bárki, szinte valóban dióhéjban megismerkedhessen a magyar tenger történetével egy olyan ingyenes előadáson, amelyen a tó kialakulásától kezdődően az emberi beavatkozásokon keresztül egészen napjainkig tudjuk áttekinteni ezt az izgalmas földtörténeti időszakot.

Az előadás során ráadásul Bati Zoltán karnagy vezetésével a Siófoki Női Kar Egyesület is közreműködik, ezzel emelve az est színvonalát.