Siófoki programok: a BRTK Könyvtárban mutatkozik be a Somogy Folyóirat

A Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság hamarosan újabb felejthetetlen eseményre hívja a siófoki programok kedvelőit, akik a BRTK Könyvtárban 2015. október 28-án, délután 18 órától rendezik meg a Somogy kulturális folyóirat bemutatkozó estjét. Az eseményen képviselteti magát dr. Bába Iván, a lap főszerkesztője, valamint Prof. Dr. habil Szakály Sándor, a társaság elnöke.

Az ingyenes előadásra a BRTK Könyvtár előadótermében kerül sor, ahol a Berzsenyi Társaság minden látogatóban tudatosítani igyekszik majd, hogy legfőbb feladatuk a kérdéses kulturális és művészeti folyóirat működtetése, valamint fenntartása.

Az idén már 43. évfolyamát élő lap már 1960-ban is a térség egyik meghatározó kulturális szószólója volt, akkor Somogyi írás címmel, Somogyi Pál felelős szerkesztő vezetésével működött, de három évfolyam után abbamaradt, hogy 1965-ben Somogyi Szemle néven éledjen újjá, ami aztán egy év után ismét a földbe állt.

A folyóirat megújult erővel 1970-ben indult el ismét, immáron Somogy címmel annak érdekében, hogy felkarolja a helyi írókat és a lokális szellemi életet. A kiadást egészen 1994-ig a Megyei Könyvtár intézte, de ekkor ezt a szerepet átvette a Berzsenyi Társaság, akik nem szerették volna veszni hagyni a Somogy addigi értékteremtő munkáját, amely az évtizedek alatt nem csak a megye és a régió, hanem az ország, sőt az egész Kárpát-medence művészeinek, íróinak, költőinek és irodalomtörténészeinek a gyűjtőhelyévé lépett elő.

Ennek megfelelően a lap a jövőben is feladatának tekinti, hogy publikálhassa az egész magyar nyelvterület kiemelkedőbb alkotóinak munkáit, és figyelemmel kísérje, sőt támogassa a kortárs irodalmi életet.