Siófoki programok: Csendes óra a BRTK Könyvtárban és Liliomfi filmvetítés

Érezhetően közeleg a főszezon kezdete, hiszen megszaporodtak májusban a változatos siófoki programok, így az előttünk álló héttől például a helyi BRTK Könyvtár falai között már nemcsak az egészséges, hanem az autista gyermekekre is gondolnak a szervezők.

Ennek megfelelően május 13-tól minden hónap második és negyedik hétfőjén, délelőtt 9 és 10 óra között úgynevezett Csendes óra várja az autista gyermekeket a BRTK Könyvtárban, aminek jóvoltából ebben az időpontban teljesen zajmentes környezetben tudnak adózni az olvasásnak a problémás gyermekek is. A kérdéses intervallumon belül tilos lesz a hangosbemondó használata a könyvtárban – csak vészhelyzet esetén –, lekapcsolják a zenét és az egyéb zavaró zajhatásokat, csökkentik a világítás erősségét, miközben beengedik az intézménybe a segítő kutyákat is.

A rendhagyó, de egyben figyelmes és követendő kezdeményezés mellett május 16-án ingyen filmvetítésre invitálják a környékbelieket és a turistákat a siófoki programok szervezői, így csütörtökön délután 14 órától egy igazi klasszikus, az 1954-es Liliomfi kerül megrendezésre a Kálmán Imre Kulturális Központ falai között.

A magyar színjátszás hőskorába repítő filmben egyenesen a korabeli Balatonfüredre utazhatunk vissza az időben, a főszerepben Szilvay professzor gyámleányával, aki nevelőnőjével érkezik a helyszínre, és összetalálkozik Szilvay unokaöccsével, akivel azonnal egymásba szeretnek. Mariska és Liliomfi azonban nem is sejtik, hogy a professzor már sokkal korábban egymásnak akarta őket, azonban szabott nekik egy feltételt: ha házasodni akarnak, a Liliomfinak előbb fel kell hagynia a vándorszínészettel. Csakhogy egyiküket sem olyan fából faragták…