Siófoki programok: dalos találkozó és pünkösdi megemlékezés

A kórusok és dalkörök találkozóinak kedvelői és a pünkösdi megemlékezésekre vágyakozók egyaránt megtalálhatják majd számításaikat az előttünk álló héten, a siófoki programok részeként ugyanis újfent változatos elfoglaltságok várják az itt élőket, vagy az ide látogató turistákat.

Május 12-én, azaz most szombaton délután 16 órakor kerül sor például a 38. Nemzetközi Balatoni Dalostalálkozóra a Kálmán Imre Kulturális Központ színháztermében, amit csak úgy, mint az elmúlt évtizedekben megannyiszor, idén is a Siófoki Férfi Dalkör és a Balatoni Férfikar szerveznek, mely a helyi szervezetek egyik kedves hagyománya, ami lassan évszázados hagyományra tekint vissza, hiszen már az 1920-as években is voltak hasonlók a Balaton fővárosában.

Az idei találkozón a tervek szerint hat kórus vesz majd részt, ezáltal a Siófoki Férfi Dalkör mellett itt lesz a pécsi Bartók Béla Férfikar, a Padragi Bányász Férfikórus, a Péceli Petőfi Sándor Férfikórus, a Péti Férfikar, valamint a Sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda. Az esemény csak úgy, mint a korábbi években, idén is ingyenesen látogatható.

Ha inkább a pünkösdi szokások és a pünkösd ünnepének nyomába erednénk, akkor május 13-án látogassunk el Siófokra, a Béke parkban ugyanis délután 17 órától Pünkösd és történelmünk címmel egy ünnepi előadásra kerül sor. Az eseményen megismerhetjük a Pünkösd és a magyarság kultúrája között meghúzódó összefüggéseket, de szóba kerül a Mátyás király emlékév is, hiszen idén ünnepeljük az igazságos király koronázásának 560. évfordulóját is.

Ezen felül Trianonról tart nemzeti konzultációt és aláírásgyűjtést a Magyarok Világszövetsége, miközben az eseményen Sepsiszentgyörgy és Siófok férfi énekkarai közreműködnek pár ízes magyar nóta előadásával.