Siófoki programok: Egészségnap, avagy édes élet cukor nélkül

A hagyományokhoz hűen idén sem marad el a siófoki programok részeként már évek óta megrendezésre kerülő Egészségnap, amire ezúttal október 14-én kerülhet sor a Balaton fővárosában, méghozzá vasárnap délután 13 és 18 óra között, a Kálmán Imre Kulturális Központban.

Mint a korábbi esztendők során megannyi alkalommal, az Egészségnapnak most is a cukorbetegség és a cukormentesség a központi témája, nem véletlenül lett az esemény alcíme az „Édes élet cukor nélkül?”. A rendezvény teljes ideje alatt teljes körű egészségügyi állapotfelmérésen vehetnek részt az érkezők, ezáltal nemcsak a belépés, hanem a tesztek elvégzése is ingyenes. Lesz többek között vércukorszint-, testzsír- és vérnyomásmérés, tüdőkapacitás- és szívműködés vizsgálat, egészségéletkor-számítás, életmódtanácsadás, sőt mi több, az érkezők még a hátat, a vállakat és a nyakat érintő masszázst is kérhetnek majd. A helyszínen idén is beszerezhető lesz a témához kapcsolódó legtöbb szakirodalom és kiadvány, de a szervezők – avagy az Eleki Egészségközpont és a Balatoni Mocorgó Alapítvány – a tematikus programokról is gondoskodtak.

Ennek megfelelően a 13 órakor lezajló megnyitót követően 13:15-kor A Cukor áldás vagy átok? című előadással indul a délután Somogyi Lehel, az Eleki Életmódközpont vezetőjének jóvoltából a cukor élettani hatásaira fókuszálva, amit 14 órakor ételbemutató és kóstoló követ ennek a prezentációnak a jegyében. Ezt követően 15 órakor a 2-es típusú cukorbetegség életmódváltással történő kezeléséről esik majd szó, amihez dr. Pásztor Judit, az Eleki Életmódközpont orvosa szolgáltat prezentációt, hogy 16 órakor egy frissítő tornára is sor kerülhessen. A nap zárásaként 16:30-tól Eperváriné Árvai Márta, az Eleki Életmódközpont fitoterapeutája tart egy átfogó előadást arról, hogy korunk átka, avagy a stressz és a cukorbetegség között milyen összefüggéseket találunk.