Siófoki programok: Épület-mesék Siófokról

Igazán különleges helytörténeti kiállításra kerül sor nemsokára a siófoki programok részeként, mely azt a célt szolgálja, hogy akár a helyi lakosok, akár az itt pihenő látogatók egy kicsit alaposabban is megismerhessék a város történetét – méghozzá rendhagyó módon az épületeken keresztül.

Merthogy biztosan mindenkinek eszébe jutott már néhány régebbi épület láttán, hogy milyen nagyszerű történetek is születnének, ha ezek az építmények mesélni tudnának. Január 15-én, azaz szerdán délután 15 és 16 óra között éppen ezzel a célzattal hívja össze a látogatókat a Kálmán Imre Emlékház.

Az Épület-mesék Siófokról névre keresztelt előadás során lehetőségünk nyílik alaposabban is megismerni a különféle építmények segítségével a város történelmét. Mert bár minden nap láthatjuk az ódon falakat és épületeket, azonban történetüket talán még soha nem hallottuk, legendáikat sokan már régen elfelejtették.

Ez a kijelentés érvényes Siófok emblematikus épületeire is, azonban ez az előadás lehetőséget ad arra, hogy közelebb hozza egymáshoz az embereket és a nevezetességeket, melyeket látványra talán jól ismerünk, azonban most itt az idő megismerni gyakran évszázados titkaikat.

Az interaktív és élő kiállítás érdekessége, hogy a szervezők a jövőben ismételni szeretnék, ennek megfelelően arra kérik főként az idősebb lakosságot, hogy amennyiben vannak rövid, személyes történeteik Siófokról, főként az ismertebb épületekről, akkor azokat írják le, és küldjék el a szervezőknek, de akár személyesen is lehetőségük nyílik elmesélni az előadáson.

Nem kell nagy dolgokra gondolni, leginkább olyan, egykoron hétköznapi szituációkra, mint a banánért való sorban állásra a Sió Áruházban, vagy a Makovecz-templom szárnyai alatti, gyakran csodás közösségi eseményekre.