Siófoki programok és látnivalók – A Millennium park és a Rózsa-liget

Siófok nem csak a nyári főszezonban, hanem ősszel, télen és természetesen tavasszal is várja a kikapcsolódás kedvelőit, akik ennek következtében a Balaton egy egészen új arcát ismerhetik meg a városban.

Hogy ezekben az időszakokban is találjunk magunknak elfoglaltságot, arról a változatos siófoki programok mellett a település látványosságai és sajátosságai gondoskodnak majd, hiszen rengeteg látnivalók, parkok és ligetek gondoskodnak arról, hogy eltölthessünk néhány nyugodt órát a Balaton fővárosában.

Ilyen például a siófoki Millennium park, ami 1994 óta tekinthető a város egyik ékének, méghozzá az 1920-ban épült, és a parkkal együtt felújított állomásépülettel egyetemben. A 16 ezer négyzetméteres park az egyik legnagyobbnak tekinthető a magyar városok tekintetében, így akár hosszú sétákat is tehetünk benne, miközben megcsodálhatjuk a különleges köztéri alkotásokat.

Ott van például Siófok hírességének, Kálmán Imrének a bronzszobra, amit Varga Imre készített el, és a Zenepavilonban kapott helyet. Szintén az ő keze munkáját dicséri a parkban elhelyezett Mártírok szoborcsoport, de itt található meg a város második világháborús és az 56-os forradalom alkalmából készült emlékműve is, valamint Martsa István jellegzetes Zuhanyzó nő című alkotása.

A Millennium park ideális célpont, ha nyugtató és kikapcsolódásra alkalmas siófoki programokat keresünk, így a szobrok mellett gyönyörű pázsit, különféle cserjék, virágok és fák, egy kis tavacska, szökőkút, este pedig díszkivilágítás adja meg az alaphangulatot.

Hasonló célt szolgál Siófokon a híres nevezetes Rózsa-liget is, ami közvetlenül a Balaton partján helyezkedik el, hatalmas platánfák alatt, virágágyások és rózsabokrok sokszínűségével megidézve egy igencsak különleges, már-már paradicsomi hangulatot.

A Rózsa-ligetet tavasszal, nyáron és ősszel érdemes felkeresni, ha igazán különleges siófoki programokat akarunk átélni, hiszen a kert csodálatos színpompája mellett innen indul minden évben a Balaton átúszás, de a kultúra kedvelői is megtalálhatják számításukat a számtalan kihelyezett szobornak köszönhetően.

Itt kapott helyet például a Balaton első átúszójának, Szekrényessy Kálmánnak a bronzszobra, de Vilt Tibor Balatoni sellője, Somogyi József Halászok című műve, valamint a Varga Tamás által megalkotott Karinthy Frigyes szobrot is itt helyezték el.