Siófoki programok: Gaál Ottó nyelvzseni előadása és karácsonyi hagyományokról szóló tárlatvezetés

December második hetében sem maradnak elfoglaltság nélkül a siófoki programok kedvelői, hiszen rengeteg változatos és különleges esemény közül válogathatnak maguknak, akik az előttünk álló napokban a Balaton fővárosában szeretnének tartós elfoglaltságot maguknak.

December 10-én, azaz most kedden például a legkisebbek örülhetnek majd Nógrádi Gergely látogatásának, az ismert magyar szerző ugyanis egy nagy író-olvasó találkozót tart a gyerekeknek délelőtt 10 órától a BRTK Könyvtár gyermekrészlegén.

A Misu és a piros kenu, a Balhés Beni naplója, a Vau! és a Nyau! szerzője mindenkit sok szeretettel vár a könyvtárba, ahol előadása részeként nemcsak saját köteteit mutatja be az érkezőknek, de a gyerekek még kérdezhetnek is az írótól.

Gaál Ottó is Siófokra látogat a héten, ezáltal aki szeretné megismerni a magyar nyelvzseni munkáját, annak érdemes lesz december 12-én, csütörtökön délután 17 órai kezdettel ellátogatni a BRTK Könyvtárat, ahol az érdeklődők nemcsak találkozhatnak Ottóval, de akár még szolgáltatásait is igénybe vehetik.

Különleges kulturális programmal kedveskedik majd az érdeklődőknek a Kálmán Imre Emlékház is december 12-én, ahol délelőtt 10 órától Termőág, csobánok és kotyolás címmel egy a korabeli karácsonyi ünnepségekhez és szokásokhoz kapcsolódó előadáson és tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők.

Az esemény a 19. század végének és a 20. század elejének időszakát járja körbe, ahol a résztvevők elsődlegesen a Somogy megyei hagyományokat és népszokásokat ismerhetik meg közelebbről is az ünnepkörhöz kapcsolódóan, András napjától Vízkeresztig bezárólag.

A tárlatnak köszönhetően szóba kerülnek a Miklós és a Luca napi hagyományok, a kiskarácsony, a nagykarácsony, és az ezekhez kapcsolódó minden egyes hiedelem, méghozzá egykori népdalokkal és hagyományokkal kiteljesítve az ünnepi atmoszférát.