Siófoki programok: Gyaloglás gulágföldön

Egy igazán szomorú apropóval, a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja alkalmából a siófoki programok kedvelői egy igazán különleges esemény részesei lehetnek abban az esetben, ha február 25-én, azaz most vasárnap ellátogatnak a Kálmán Imre Kulturális Központban megtalálható Teátrum kávéházba.

A vasárnap este 18 órai kezdettel tartandó esemény Gyaloglás gulágföldön – A sarkvidék vasútja címmel várja az érkezőket, méghozzá egy filmvetítéssel egybekötött beszélgetés részeként, aminek jóvoltából megismerhetjük az egykori rettegett szovjet gulágvilág és gulágrendszer szörnyűségeinek egy aprócska kis szegletét.

Az esemény mindenki számára ingyenesen látogatható, méghozzá kellemes környezetben és kávéházi hangulatban, ami egy kicsit ellentétes lesz az előadás témájával és az általa közvetített atmoszférával.

Az előadók ugyanis a hírhedt 501-es és 503-as építkezés időszakát elevenítik fel előttünk, mely az Ob és a Jenyiszej között Szalehardtól egészen Igarkáig épített 1300 kilométer hosszúságú vasútvonal megépülését, illetve a hozzá kapcsolódó munkatáborokat eleveníti fel a levetítésre kerülő dokumentumfilm.

A mű szerzője a sarkvidékre, az építkezéshez 1949 és 1953 között elhurcolt magyarok után kutatott, melyet nagyon sokan a gulágokban uralkodó szörnyű körülmények és a sok haláleset miatt csak Halott útként tartanak számon. A nevet tökéletesen kiegészíti a kérdéses táj megjelenése is, mely lakatlan, kietlen és mocsaras, a máig befejezetlen vasútvonal és az ottmaradt romok pedig hűen őrzik a kommunista önkényuralom áldozatainak emlékét.