Siófoki programok: I. Maszka RUN és Asszonyfarsang

A siófoki programok kapcsán évről-évre megszokhattuk már, hogy az egyes eseményekhez kapcsolódóan hagyományteremtő szándékkal rendszeresen találkozhatunk valódi újdonságokkal, ezáltal idén sem lesz ez másként azok számára, akik a Balaton fővárosában szeretnék eltölteni a farsangi időszakot.

Január 27-én, azaz most vasárnap ugyanis a II. Farsangi Toros Party programjának részeként, illetve ahhoz kapcsolódóan a Balatuning Egyesület szervezésében elindult az I. Maszka RUN és Asszonyfarsang névre keresztelt esemény, ami egy igazi különlegességnek ígérkezik a siófoki hajókikötőben.

A kicsik és nagyok számára egyaránt kellemes elfoglaltságot ígérő esemény a mozgás, a sport, de leginkább a futás kedvelőinek jelent majd kellemes időtöltést, lévén egy olyan vidám futóversenyről lesz szó, melyen jelmezbe bújva vehetnek részt az érdeklődőket. Pontosabban egy régi somogyi hagyomány kerül ismét felelevenítésre, aminek részeként a nők, hölgyek és lányok egyaránt férfias maszkába bújnak, és különféle férfias dolgokat tesznek.

Ezt hívták annak idején asszonyfarsangnak, mely egy horvát eredetű népszokásból lett átültetve most a siófoki programok részévé, ezáltal Lakócsán például hagyományosan ilyenkor egész nap rétest sütöttek az asszonyok, majd este férfias ruhákba bújva kocsmába mentek, ahol a férfiakkal közösen mulatoztak.