Siófoki programok: II. Maszka RUN & Asszonyfarsang

Ha farsang alkalmából szívesen mozognánk egy jót, akkor a siófoki programok részeként most lehetőségünk nyílik futni egy nagyot, lévén a RUNFriendly World szervezésében január 26-án, azaz most vasárnap elrajtol a második Maszka RUN & Asszonyfarsang.

A III. Farsangi Toros Party programsorozatához kapcsolódó esemény a Balatuning Egyesület segítségével lett tető alá hozva, az érdeklődőket pedig a siófoki hajóállomásra várják a szervezők, ahol lehet majd mozogni és sportolni egy nagyot, méghozzá gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Az esemény részeként a vidámság egyenesen garantált, hiszen a közösségi élményt egy vidám jelmezes programmal dobták fel a szervezők, aminek részeként felidéznek majd egy korabeli somogyi hagyományt, aminek részeként farsangkor a hölgyek és a lányok férfias ruhába bújnak, és természetesen férfias szokásokat vesznek fel.

Több somogyi faluban különleges hagyományok alakultak ki – és gyakran merültek feledésbe – az évszázadok során, melyek egy részét mind felelevenítik most az Asszonyfarsang részeként. Osztopánban például húshagyóhétfőn csak az asszonyok mentek ki a szőlőhegyre, hogy ott bort kóstolgassanak, Lakócsán pedig a közös rétessütés után a nők kocsmába mentek, és a férfiakkal együtt mulatoztak.

Az eseményen mindenki teljesen szabadon részt vehet, és különféle távokat teljesíthet majd. A szervezők gondoltak a kisebbekre és a kevésbé sportos érkezőkre is, így a maszkos futás lényege nem feltétlenül a versenyzés vagy a maratoni táv teljesítése lesz, sokkal inkább a közös testmozgás öröme.

Ha pedig elégettünk már némi kalóriát, a teljesítés után minden résztvevő friss fánkot lakmározhat, hogy feltölthesse energiakészleteit.