Siófoki programok – Irány a kikötő!

A Balaton fővárosába az emberek leginkább a változatos siófoki programok miatt látogatnak el. A kérdéses események mellett – amelyek télen és nyáron egyaránt elérhetők – azonban már a látványosságok miatt is érdemes ellátogatni Siófokra, nem utolsó sorban pedig azért, hogy részt vehessünk egy igazi balatoni hajóúton, ami garantáltan életre szóló élményt jelent kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A siófoki programok közül az egyik legjobb ugyanis, ha ellátogatunk a város kikötőjébe, ami egy igazán különleges hely, érdekes látnivalókkal. A város kikötőjével kapcsolatos érdekesség, hogy nem csak menetrend szerinti sétahajtók indulnak innen, hanem a Balaton legnagyobb hajóforgalmát is ez a kikötő bonyolítja le.

Éppen ezért szinte bármikor is látogatunk el Siófokra, amennyiben éppen tart a hajózási szezon, biztosak lehetünk abban, hogy felülhetünk egy sétahajóra, és elutazhatunk ilyen formában a tó távolabbi pontjaira. A siófoki kikötőt azonban nem csak a hajózás miatt érdemes felkeresni, hanem látványosságai miatt is!

Az épület előtti parkban áll például a balatoni gőzhajózás 100., 125. és 150. jubileumára megalkotott és megálmodott emlékmű. Emellett a park északi szélén Vilt Tibor ismert szobrában, az 1974-ben megalkotott Balatoni sellőben gyönyörködhetnek a látogatók, de a kikötő szomszédságában található a híres rózsakert is, amelyet inkább a tavaszi és a nyári szezonban érdemes felkeresni a színes virágok kedvelőinek, de a nyugalomra és kikapcsolódásra az év bármelyik időszakában alkalmas.

Ha különleges siófoki programokat keresünk, a kikötő felkeresése mellett feltétlenül szakítsunk időt a közelben megtalálható zsilip szemrevételezésére is, ami azért nagyon fontos állomás, mert a Balaton vízszintjének szabályozásában játszik központi szerepet.

A zsilip 1863-ban épült meg azért, hogy a déli vasút megépítése miatt lecsökkentsék a tó vízszintjét. A zsilip aztán később újabb elemekkel bővült, így vízeresztő- és hajózsilipekkel bővült az 1940-es években.

Az évek során természetesen számtalan egyéb hasonló szerepet betöltő zsilip is épült a Balaton partján, azonban a siófoki felkeresésekor egy hatalmas tábla emlékeztet minket arra, hogy ez volt az első, amelyik képes volt szabályozni a tó vízszintjét, illetve ami mindmáig aktívan kiveszi a részét ebből a tevékenységből.