Siófoki programok a Kálmán Imre Múzeumban és Kulturális Központban

Ha változatos siófoki programokat keresünk, az év egyetlen időszakában sem kell csalatkoznunk a Balaton fővárosában, hiszen bár egyértelműen a nyár tekinthető a település legmozgalmasabb időszakának, de látnivalói és érdekességei egész évben kikapcsolódási lehetőséget kínálnak.

Ott van rögtön a Kálmán Imre Múzeum, ami a híres zeneszerző születésének 105. évfordulóján nyílt meg, ezáltal 1987. október 22-e óta várja a városba látogató turistákat.

Ha tartalmas és múltidéző siófoki programok közül szeretnénk válogatni, a Kálmán Imre Múzeumot semmiképpen se hagyjuk ki, hiszen az állandó kiállítás a zeneszerző egykori szülőházának földszintjén került kialakításra, és már a belső folyosóra lépve áthatja az egész környezetet a múlt század utolsó évtizedeinek siófoki hangulata, ahol a nyári időszakban rendszeresen írók, költők, zenészek és egyéb művészek töltötték szabadidejüket.

A múzeum emeleti része is látogatható, ám az állandó tárlat helyett itt időszakosan változó kiállítások találhatók meg, amelyek szegről-végről, de mindig kapcsolódnak valahogyan a balatoni hangulathoz és sajátosságokhoz.

A legjobb siófoki programok gyűjtőhelye szintén Kálmán Imréhez kötődik, méghozzá az ő nevét viselő Kálmán Imre Kulturális Központhoz, ami a város legnagyobb közművelődési intézményének tekinthető, mondhatni a közösségi élet legfőbb centrumának. A Kálmán Imre Kulturális Központ Siófok központjában, a Víztorony mellett található meg.

Már az intézmény előtt érdemes elidőzni néhány pillanatra, ahol Varga Imre híres szoborparkját találhatjuk meg, közvetlenül a bejárat mellett pedig megcsodálhatjuk Kálmán Imre mellszobrát is. A központ 482 férőhelyes, légkondicionált színházteremmel rendelkezik, ami egész évben kulturális bemutatókkal, színházi produkciókkal, kiállításokkal, koncertekkel és konferenciákkal igyekszik elkápráztatni a siófoki programok és a kultúra kedvelőit.

A Kálmán Imre Kulturális Központ működése két szezonra osztható, így ősztől tavaszig leginkább a város polgárainak kulturális igényeit szolgálja ki, míg nyáron emellett főként az érkező magyar és külföldi turisták kulturális igényeit elégíti ki nívós programokkal.

Az egész évben tartó színházi előadások mellett ugyanakkor operett előadások, folklór- és balett műsorok, komolyzenei és könnyűzenei koncertek, irodalmi- és nótaestek, kabaréműsorok és fesztiválok is megtalálhatók a központ falai között.