Siófoki programok: karcolatok Együd Árpád életéből és munkásságából

Igazán eredeti kulturális előadásra kerül sor február 19-én, szombaton este 19 órai kezdettel a Kálmán Imre Kulturális Központ falai között, így aki ellátogat a helyszínre, az a siófoki programok részeként megtekintheti az Önök színe előtt bátran megállottam – Avagy karcolatok Együd Árpád életéből és munkásságából című eseményt.

A különleges bemutatót a Balaton Táncegyüttes, a Siófoki Művészeti Iskola Tánctagozatának növendékei, valamint a Tarsoly Zenekar prezentálásában tekinthetjük majd meg, a főszerepben Együd Árpád, a híres néprajzkutató munkásságának feldolgozásával, aki a Börzsöny és az Ipolymente határában megtaláló Perőcsényben nőtt fel, majd a boldog gyerekkor után a környék, főként Somogy megye és Siófok néprajzkutatójaként szerzett nevet magának.

A kérdéses előadás tartalmazza a koreográfus és néprajzkutató munkásságának minden eredményét, benne a különféle megemlékezésekkel és úgynevezett felújító munkálatokkal. A résztvevők nemcsak egy értékes embert, egy általa hátrahagyott felbecsülhetetlen értéket ismerhetnek meg, hanem ráadásként a modern kor személye is megértheti, hogy mit képvisel ma a korabeli gyűjtőmunka eredménye.

Az előadás kifejezetten újszerű formában képes arra, hogy a magyar népi kultúra elemeit felhasználva, a 21. századi táncszínházi produkcióként emléket állítson a magyar népművészet egyik legkülönlegesebb és leginkább kiemelkedőbb kutatójának, illetve pedagógusának, Együd Árpádnak.

A mű Sikentáncz Szilveszter rendezésében valósult meg, aki Bencze Mátyás oldalán zenei szerkesztő is volt, míg a koreográfiáért Csuti Péter, Fodor Janka, Horváth Tibor és Zóka Éva feleltek.