Siófoki programok: Kárpáthy Zoltán filmvetítés

Különleges filmvetítésre invitálják az érdeklődőket február első hetében a siófoki programok szervezői, lévén a Kálmán Imre Kulturális Központban egy igazi magyar filmtörténeti legenda kerül terítékre Várkonyi Zoltán és Jókai Mór 1966-ban filmvászonra vitt Kárpáthy Zoltán című filmjével.

A február 8-án, azaz most csütörtökön délután 14 órakor induló vetítésre – mely 78 percig tart – a szervezők mindenkit várnak, akik szeretnék feleleveníteni a magyar filmgyártás egyik legendáját, esetleg még soha nem látták volna ezt a nagyszerű, irodalmilag is kiemelkedő művet, és szívesen pótolnák mozis körülmények között a lemaradásukat.

A Kárpáthy Zoltán című film főszereplője maga Kárpáthy Zoltán, aki édesapja váratlan és tragikus halálát követően Szentirmay-ékhoz kerül, és ott cseperedik érett férfivá. A gyerekből lassacskán felnőtté váló Zoli annak rendje és módja szerint szerelmes lesz a család csinos lányába, Katinkába, ez a szerelem azonban beteljesületlen marad, hiszen gyámapja elküldi őt addigi otthonából éppen a 18. születésnapján.

Erre a lépésre az készteti nevelőapját, hogy Zoltán valódi apjának vagyonáért többen is pert indítottak, így többek között Kárpáthy Abellinó és Kőcserepy úr is. Az éppen felnőtté váló Kárpáthy Zoli azonban ekkor még nem ismeri a helyzetet, azt hiszi, hogy gyámapja csak azért nem látja már szívesen otthonukban, mert szerelmes lett Katinkába, de csakhamar átlátja a helyzetet, és ráébred Abellinóék aljasságára, így minden erejével azon lesz, hogy megakadályozza őket tettükben. Zoltán első lépése, hogy gyorsan lemond az örökségéről, hogy ezzel megkímélje személyét és anyja nevét a gyanúsítgatásokról, azonban nem is sejti, hogy ezzel korántsem oldott még meg mindent.