Siófoki programok – Kiállítás a 100 éves magyar földgázszállításról

Siófokon a közhiedelemmel ellentétben nem csak a nyaraláshoz vagy a kikapcsolódáshoz köthető siófoki programok várnak azokra, akik a Balaton fővárosában szeretnének pihenni egy kiadósat, hanem számtalan egyéb, különleges és ismeretterjesztő események, valamint kiállítások egyaránt jellemzőek a településre.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a 100 éves magyar földgázszállításról megemlékező centenáriumi kiállítás, ami 2014. december 4-én, csütörtökön 12 órától nyílik meg a látogatók számára, akik egészen 2015. január 16-ig emlékezhetnek meg erről a jeles eseményről a KIKK, avagy a Kálmán Imre Kulturális Központ emeleti galériájában.

A siófoki programokat erősítő centenáriumi kiállítás a legendás teljesítményeket és eredményeket is felmutató magyar gázipar 100 esztendő történetéről kíván megemlékezni pontosan dokumentált, a fiatalabb korosztály, illetve a laikus közönség számára is közérthető, érdekes formában.

A kiállítás apropója az 1914-ben üzembe helyezett gázvezeték, ami az ekkori Magyar Királyság területén feküdt Kissármás, Torda és Marosújvár között. A gázvezeték jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a szakemberek és szakértők ettől a ponttól datálják a magyar, ezzel egyetemben pedig az európai földgázszállítás elindulásának immáron évszázadot felölelő történetét.

100_eves_foldgaz

A KIKK-ben megtekinthető kiállítás az FGSZ Zrt. és a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum közös rendezésű és összeállítású, ezen felül pedig igencsak átfogó és nagyszabású összegzése, illetve prezentálása a magyar ipatörténet meghatározó fejezetének, amelyről méltó emléket is igyekeztek állítani ezzel az utaztatható időszakos tárlattal.

A kiállítás legnagyobb különlegessége, hogy a közérthetőség jegyében a szervezők a száraz szakirodalom helyett rengeteg színes tablóval, a földgázszállítás valódi, immáron évszázados relikviáival, különleges és korábban még soha nem látott térképekkel, archív fotókkal és filmfelvételekkel is várja azokat, akik szeretnének megemlékezni a magyar földgázszállítás 100 éves évfordulójáról.

A 2014. december 4-től egészen 2015. január 16-ig a Kálmán Imre Kulturális Központ emeleti galériájában meglátogatható kiállítás nyitvatartási időben bárki számára ingyen megcsodálható.